Naslovnica Crkva Kardinal Pell uvjeren da će Sinoda potvrditi tradiciju Crkve

Kardinal Pell uvjeren da će Sinoda potvrditi tradiciju Crkve

1013
0

Kardinal George Pell je u subotu predvidio kako neće biti nikakvih promjena u praksi Katoličke crkve i učenju o braku, razvodu i primanju pričesti na predstojećoj Sinodi biskupa o obitelji.

Govoreći pred katoličkim aktivistima koji su se okupili u Rimu povodom ovogodišnjeg “Marša za život“, kardinal je iskazao svoje uvjerenje kako će Sinoda u listopadu “uveliko potvrditi tradiciju” Crkve. “Krist je bio vrlo jasan o razvodu … i ne manje važno, ili gotovo jednako važno, Pavao je vrlo jasno govorio o uvjetima koji su potrebni za pravilno primanje pričesti“.

Vjerujem kako će (sinodalni) delegati priznati kršćansku tradiciju Ivana Pavla Velikoga, Benedikta, Tridentskog sabora … Ne predviđam bilo kakva odstupanja“, rekao je Pell na skupu u organizaciji Glasa Obitelji pod naslovom “Zašto smo zabrinuti. Ključna pitanja za Sinodu o obitelji“.

Nakon njegovog govora, kardinal Pell je upitan može li se složiti s procjenom biskupa Athanasiusa Schneidera kako Izvanredna sinoda o obitelji predstavlja 4. najveću krizu u Crkvi (posljednja je bila reformacija). Njegov odgovor je bio kako se ove velike krize ne mogu uvijek izravno uspoređivati…

nakon svega, Katolička crkva i Luther su se složili da je Krist središte svih pitanja, iako se nisu složili oko odgovora. Razlika danas je što jedna strana u sporu ne vjeruje u Boga. S jedne strane imate ljude koji vjeruju da sve počinje propovijedanjem Evanđelja, a s druge imate ljude koji vjeruju da bi se trebalo prilagoditi svijetu.

Ovaj zadnji citat objavljujemo ‘for the record‘, jer nije posve jasno na koga je kardinal mislio kada je rekao da ‘jedna strana ne vjeruje u Boga‘. Hillary White, novinarka koja je i postavila pitanje, ne vjeruje da se ovo odnosilo na Kaspera i njegove istomišljenike, te da je kardinal samo generalno odgovorio na pitanje, možda i ne baš upoznat s izlaganjem biskupa Schneidera. Drugi analitičari ipak misle da se Pell ‘malo zaletio’, te da je sasvim jasno kome je ova opaska namijenjena.