Naslovnica Crkva Kardinal Pell: Velik broj katolika uznemiren događajima u Crkvi

Kardinal Pell: Velik broj katolika uznemiren događajima u Crkvi

1414
0

Kardinal George Pell je nazvao “značajnim” pismo četiri kardinala upućeno papi Franji u kojem traže moralno pojašnjenje o Amoris Laetitia, te je u intervju sugerirao da ga ono uopće ne smeta.

Kako se možeš ne složiti s pitanjima?“, rekao je Pell odgovarajući na upit slaže li se s pitanjima kardinala.

Pell je u Londonu održao govor o trenutnom stanju katoličanstva i pravilnom shvaćanju savjesti.

Velik broj praktičnih katolika je uznemiren nizom događaja u Crkvi“, rekao je Pell, kao i s idejom da savjest pojedinca može nadilaziti moralni zakon.

Ovo pitanje o ulozi savjesti je jedno od mnogih problema koje su teolozi, biskupi i drugi iznijeli povodom objave papinske pobudnice Amoris Laetitia, za koju neki kritičari smatraju da sadrži odlomke koji potkopavaju ili bi se mogli protumačiti kao potkopavanje katoličkog moralnog nauka. Četiri kardinala su poslala papi Franji Dubia, ili formalni zahtjev, tražeći od njega da pojasni jesu li dijelovi Amoris Laetitia u suprotnosti s katoličkim moralnim naukom. Papa još nije odgovorio.

Pell je naglasio da mu se čini  kako se “naglašavanje primata savjesti primjenjuje samo na spolni moral i pitanja oko svetosti života“.

Ljudima se rijetko preporučuje da slijede svoju savjest ako im govori da budu rasisti, ili suzdrže od pomaganja siromašnima i ranjivima”, dodao je kardinal.

Ideja da na neki način možeš sam razlučivati hoćeš li neke moralne istine slijediti ili ih nećeš prihvatiti [je] apsurdna“, rekao je Pell. “Svi mi stojimo pod istinom“, ali objektivna istina može biti “drugačija od našeg razumijevanja istine“.