Naslovnica Crkva Kardinal Puljić o raspletu na biskupskoj Sinodi

Kardinal Puljić o raspletu na biskupskoj Sinodi

1310
0

Kako je zadnjih godinu dana skoro pa nemoguće iščitati mišljenje i stav hrvatskih biskupa oko najkontroverznijih pitanja o kojima će se raspravljati na nadolazećoj Sinodi o obitelji, prenosimo kako je kardinal Vinko Puljić odgovorio na ova pitanja u intervjuu za Radio Mariju u Bosni i Hercegovini.

U središtu ili jedna od glavnih tema o kojoj se raspravlja u Crkvi jest također obitelj. Vruće su teme: rastavljeni i ponovno vjenčani, istospolne zajednice, odgoj djece u izvanbračnoj zajednici. Što vi očekujete? Kakav rasplet možemo očekivati?

Pa mislim da treba biti realan. Sinoda je, sama- kada prevedemo znači ići zajedno. Papa je htjeo da razmišlja zajedno. Zato je otvorio mogućnosti razmišljanja. O obitelji, o svim problemima u Crkvi. Time nije ništa riješeno. Samo se iznijelo na površinu ono što znamo svi. Da je to jedan ozbiljan problem. Međutim, koji puta ima mišljenja koja su izišla na površinu … ali ipak ostaje: Sakramenat uvijek ostaje sakramenat. I on se neće mijenjati. Dakle, ni najmanje se neće mijenjati istina vjere, niti dogma, niti moral nego će samo se možda mijenjati ono što se može mijenjati. Ako treba proces da dokazivanja da nije ženidba valjana- možda će se taj proces užurbavati ili pojednostaviti. To da. Ali sam sakramenat uvijek ostaje sakramenat. Nerazrješivost braka ostaje nerazrješivost braka jer to je od Isusa Krista. To nije ni jedan papa donio niti je donio koji Sabor nego je to Isus Krist donio. To znači- ono što je Isus donio, što je Evanđelje, Crkva neće mijenjati. Samo će tražiti način kako to primjenjivati.

Video snimak intervjua i zanimljiv prilog o Isusovcima u Bosni i Hercegovini možete pogledati na blogu Sve mogu u onome koji me jača pa preporučujem.