Naslovnica Svijet Kardinal Robert Sarah: Svaki narod ima pravo razlikovati prave izbjeglice od ekonomskih...

Kardinal Robert Sarah: Svaki narod ima pravo razlikovati prave izbjeglice od ekonomskih migranta

636
0

Svaki narod ima pravo razlikovati prave izbjeglice od ekonomskih migranta koji ne dijele kulturu te nacije, rekao je kardinal Robert Sarah.

U nedjelju na konferenciji Europa Christi u Poljskoj, afrički kardinal je istaknuo kako ta zemlja odbija prihvatiti “logiku” preraspodjele migranta koju “neki ljudi žele nametnuti”.

U komentaru koji je objavljen u poljskom časopisu Gosc, kardinal Sarah je dodao da, iako je svaki migrant ljudsko biće vrijedno poštovanja, situacija postaje složenija ako dolazi iz druge kulture ili neke druge religije i ugrožava opće dobro naroda.

Svjetski čelnici ne mogu dovoditi u pitanje “pravo svakog naroda da razlikuje političke ili vjerske izbjeglice” prisiljene pobjeći iz svoje zemlje, i “ekonomske migrante koji žele promijeniti svoje mjesto prebivališta” bez prilagodbe novoj kulturi u kojoj žive. “Ideologija liberalnog individualizma promiče miješanje, zamišljeno kako bi se narušile prirodne granica domovine i kulture, a vodi u postnacionalni i jednodimenzionalni svijet u kojem su jedino važne pojave potrošnje i proizvodnje”, rekao je kardinal Sarah.

Referirajući se na papu Franju, kardinal je rekao da europske zemlje moraju preuzeti svoj dio odgovornosti ako su destabilizirale zemlje iz koje migranti dolaze, ali to ne znači da se sami moraju mijenjati kroz masovno useljavanje.

Kardinal Sarah također je prigovorio zbog sekularizacije Europe, rekavši da je kontinent u posljednja dva stoljeća zapao u civilizacijsku krizu bez presedana, počevši riječima Friedrich Nietzschea: “Bog je mrtav, a mi smo ga ubili”.

“Europa je od tada u kontinuiranoj krizi uzrokovanoj, između ostalog, ateističkim ideologijama, a sada upada u nihilizam.”

Kardinal Sarah je dodao kako se nakon raspada Sovjetskog Saveza, kada su mnogi narodi vratili svoju slobodu i demokraciju, činilo da je za Europu počeo novi, pozitivan period.

Međutim, Europska unija nije se odlučila za povratak kršćanskim korijenima kontinenta već je počela graditi svoje institucije na apstrakcijama kao što su slobodno tržište, jednakost pojedinaca i individualistička ljudska prava.

Bila je to pogreška, rekao je kardinal Sarah, jer bi se svi zakoni trebali temeljiti na konceptu ljudskog dostojanstva koje može doći samo od Boga.

“Europa, izgrađena na vjeri u Krista, odsječena od svojih kršćanskih korijena, ulazi u razdoblje prešutnog otpadništva”, zaključio je kardinal.

Izvor: The Catholic Herald