Naslovnica Crkva Kardinal Sarah: izađite iz geta i prestanite se nazivati “tradicionalnim katolicima”!

Kardinal Sarah: izađite iz geta i prestanite se nazivati “tradicionalnim katolicima”!

1888
0

Kardinal Robert Sarah pohvalio je mlade katolike kojima je draži stariji oblik rimskog obreda, govoreći kako može “osobno svjedočiti o iskrenosti i predanosti tih mladih muškaraca i žena“.

U svom govoru na Petom rimskom kolokviju o dokumentu Motu proprio “Summorum Pontificum”, koji je održan na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskoga (Angelicum), kardinal je dodao da bi ostali katolici trebali “otvoriti svoja srca i umove” prema ovim mladim ljudima i “dobru koje čine”.

Nisu oni ni nostalgični, ni ogorčeni niti opterećeni crkvenim bitkama posljednjih desetljeća“, istaknuo je kardinal. “Puni su radosti živeći Kristov život usred izazova modernog svijeta“.

Nadalje, Sarah je pozvao katolike koji više vole Stari obred da napuste “tradicionalistički geto” i više se pomiješaju s drugim katolicima jer bi “mnogi mogli imati koristi” od njihovog vjernog svjedočenja.

Svemogući Bog vas poziva da to učinite. Nitko vam neće ukrasti usus antiquior rimskog obreda. Ali mnogi će imati koristi od ovog vašeg vjernog kršćanskog svjedočenja koje ima toliko toga za ponuditi, s obzirom na duboku vjersku formaciju koju vam je dao drevni obred i njemu pripadajući duhovni i doktrinarni okvir.

Kardinal Sarah je čak napomenuo da bi “tradicionalni katolici” trebali prestati sebe tako nazivati.

Neki, ako ne i mnogi, ljudi vas nazivaju tradicionalistima. Ponekad se čak i sami nazivate “tradicionalnim katolicima” ili nešto slično. Molim vas, nemojte to više raditi“, rekao je.

Ne spadate u neku kutiju na polici ili u muzej zanimljivosti. Vi niste tradicionalisti: vi ste katolici rimskog obreda kao što sam i ja, kao što je i Sveti Otac.”

Niste drugorazredni ili nekakvi osebujni članovi Katoličke Crkve zbog vašeg bogoslužnog života i vaše duhovne prakse, kakvu su imali i bezbrojni svetci.”

“Bog vas poziva, kao i svaku krštenu osobu, da zauzmete svoje mjesto u životu i poslanju Crkve u današnjem svijetu, da se ne zatvorite – ili još gore – povučete u geto u kojem vladaju defenzivnost i introspekcija, i obuzdavaju kršćansko svjedočenje i poslanje koje ste i vi pozvani dati ovom svijetu”.

Kardinal je također ponovio svoju obranu služenja mise ad orientem, rekavši: “Ova časna praksa je dopuštena, savršeno je prikladna i, insistiram, ima i veću pastoralnu korist u slavljenju usus recentior – suvremenijeg oblika rimskog obreda”.

Predložio je da i svećenici mogu tiho moliti kanon u Novus Ordo misi, kao što je uobičajeno u starijem obredu. Tiho moljenje darovne molitva tj. molitve ofertorija i Rimskog kanona moglo bi postati praksa koja danas može obogatiti suvremeni obred. U našem svijetu prepunom riječi, šutnja nam je još potrebnija, čak i u liturgiji.”

Izvor