Naslovnica Crkva Kardinal Sarah javno ukorio oca Jamesa Martina

Kardinal Sarah javno ukorio oca Jamesa Martina

4423
0

Kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, javno je ukorio oca Jamesa Martina u uglednom Wall Street Journal-u, jer isusovački svećenik i urednik utjecajnog časopisa America i dalje nastavlja sa svojom kampanjom koja je protivna crkvenom učenju o homoseksualnosti.

U članku objavljenom 31. kolovoza, kardinal Robert Sarah opisuje oca Martina kao “jednog od najistaknutijih kritičara crkvenog učenja glede seksualnosti”.

Martin je u travnju imenovan za konzultanta Vatikanskog tajništva za komunikacije, a u lipnju je objavio knjigu Izgradnja mosta: Kako Katolička crkva i LGBT zajednica mogu ući u odnos poštovanja, suosjećanja i osjetljivosti. Knjiga je naišla na veliko odobravanje liberalnih katolika i svjetovnih medija, te dobila veliku podršku novoimenovanih američkih kardinala Kevina Farrella i Josipa Tobina.

Međutim, poput ostalih kritičara (do sada je najglasniji bio philadelphijski nadbiskup, Charles Chaput, koji je kritizirao o. Martina jer je u svojoj novoj knjizi dosta nejasan o grješnosti homoseksualnih djela), kardinal Sarah naglašava ključnu točku koja nedostaje u Martinovoj knjizi: vjerodostojno katoličko uključivanje homoseksualaca moguće je samo u svjetlu moralnog učenja Crkve.

“Kao majka, Crkva nastoji zaštititi svoju djecu od zla grijeha, kao izraz njezine pastoralne ljubavi”, piše kardinal.

Istospolna privlačnost nije nužno grešna, iako je “u sukobu s ljudskom prirodom”, piše Sarah, ali istospolni odnosi jesu “teško grešni i štetni za dobrobit onih koji u njima sudjeluju”.

“Dužni smo priopćiti ovu istinu u ljubavi svim ljudima koje se identificiraju kao pripadnici LGBT zajednice, a osobito svećenici koji govore u ime Crkve o ovoj složenoj i teškoj temi”.

“Oni koji govore u ime Crkve moraju biti vjerni Kristovom nepromjenjivom učenju, jer samo življenjem u skladu s Božjim kreativnim nacrtom, ljudi pronalaze duboko i trajno ispunjenje”, dodaje Sarah.

Kardinal Sarah ističe i svjedočanstvo muškaraca i žena koji doživljavaju istospolnu privlačnost, no odlučuju se suzdržati od djelovanja i ulaska u spolne odnose iz poslušnosti Evanđelju.

“Ovi muškarci i žene svjedoče o snazi milosti, plemenitosti i snazi ljudskog srca i istini crkvenog učenja o homoseksualnosti”, piše kardinal Sarah. “Njihov primjer zaslužuje poštovanje i pažnju, jer nas mogu puno naučiti o tome kako pružiti bolju dobrodošlicu i pratnju našoj braći i sestrama u autentičnoj pastoralnoj ljubavi”.

Izvor