Naslovnica Izdvojeno Kardinal Sarah: kritiziranje Benedikta XVI. je dijabolično i pokriva Crkvu plaštem tuge...

Kardinal Sarah: kritiziranje Benedikta XVI. je dijabolično i pokriva Crkvu plaštem tuge i sramote

1400
0

Kardinal Robert Sarah obrusio se na kritičare pape emeritusa Benedikta XVI., optužujući ih za “vulgarnost i podlost” u njihovim kritikama predgovora koji je bivši papa napisao za kardinalovu najnoviju knjigu.

Arogantnost, neprimjeren govor, nepoštivanje i nečovječno preziranje Benedikta XVI. dijabolični su i pokrivaju Crkvu plaštem tuge i sramote.“, rekao je kardinal Sarah.

“Ovi ljudi ruše Crkvu i njezinu duboku narav”.

Da podsjetimo, u predgovoru knjige kardinala Saraha “Snaga tišine- Protiv diktature buke”, papa emeritus Benedikt XVI. napisao je da papa Franjo zaslužuje pohvale za imenovanje kardinala Saraha čuvarom liturgije Crkve. Međutim, kritičari su optužili bivšeg papu za miješanje u crkvenu politiku i pokušaj potkopavanja pape Franje.

Kršćanin se nikada ne bori ‘protiv’“, rekao je kardinal Sarah. “Kršćanin nema neprijatelja koje bi porazio. Isus traži od Petra da spremi svoj mač u korice (Mt 26, 52-53). Ovo je Kristova zapovijed Petru, i odnosi se na sve kršćane dostojne tog imena.

U svom govoru na konferenciji Sacra liturgija u Milanu*, kardinal je također prigovorio zbog prakse primanja pričesti stojeći i na ruku.

Navodi kako je papa Ivan Pavao II., čak i kad je bio “pogođen teškim bolestima”, uvijek klečao u nazočnosti Presvetog sakramenta.

On je prisilio svoje tijelo na klečanje pred Presvetim“, rekao je kardinal. “Trebao je tuđu pomoć kako bi savio koljena i ponovno ustao. Zar je mogao više posvjedočiti kakvo štovanje zaslužuje Presveti Sakrament od ovoga, sve do svog posljednjeg dana.”

Kardinal je također citirao riječi Svete Terezije iz Kalkute, koja je rekla: “Ono što me najviše boli kad putujem diljem svijeta jest gledati kako se pričest prima na ruku.

O praksi okretanja prema Istoku (ad orientem) kardinal podsjeća: “Već sam mnogo puta govorio o važnosti povratka na liturgijsku usmjerenost prema Istoku, i još uvijek inzistiram na tome.

*(Kongres o Svetoj liturgiji u Milanu 6.-9. lipnja 2017.)

Izvor