Naslovnica Crkva Kardinal Sarah: ređenja viri probati bilo bi kršenje apostolske tradicije

Kardinal Sarah: ređenja viri probati bilo bi kršenje apostolske tradicije

681
0

Kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u svojoj propovijedi na blagdan Duhova dotaknuo je pitanje ređenja viri probati (tzv. moralno dokazanih oženjenih muškaraca), apelirajući protiv donošenje takve mjere nazvavši je “kršenjem apostolske tradicije”.

Kardinal Sarah slavio je pontifikalnu svetu misu na kraju velikog tradicionalnog hodočašća od Pariza do katedrale u Chartresu u Francuskoj. U propovijedi je istaknuo:

Draga braćo u svećeništvu, držite se ovog s pouzdanjem: budite ujedinjeni s Kristom na križu jer svećenički celibat je znak svjedočanstva ovome svijetu!
Projekt, što su ga ponovno započeli neki ljudi, kojim bi odvojili celibat od svećeništva dodjeljujući sakrament Svetog reda oženjenim muškarcima (“viri probati”) – “zbog pastoralnih razloga ili iz određenih potreba”, kako oni kažu – dovodi do ozbiljnih posljedica i konačnog kršenja Apostolske Tradicije.
Time bi uspostavili svećeništvo prema ljudskim kriterijima, ali ne bi nastavili Kristovo svećeništvo – poslušno, siromašno i čisto. Doista, svećenik nije samo “alter Christus”, već je doista “ipse Christus”, sam Krist! Zato će svećenik koji u Crkvi slijedi Krista uvijek biti znak osporavan!

S tim riječima, kardinal Sarah je pokazao snažan znak protivljenja mogućoj odluci o ređenju oženjenih muškaraca u brazilskoj regiji Amazonas – odluke koja bi se brzo mogla proširiti na ostatak svijeta.

Izvor

PS: Na gornjoj slici možete uočiti kako mladi od uzoritog kardinala ne traže selfie– nego blagoslov. Lex orandi, lex credendi!