Naslovnica Crkva Kardinal Sarah upozorio na ozbiljnu i duboku krizu liturgije

Kardinal Sarah upozorio na ozbiljnu i duboku krizu liturgije

2247
0

Ne možemo zatvarati oči pred katastrofom, razaranjem, i raskolom koji su izazvali moderni promotori žive liturgije preuređujući liturgiju Crkve prema svojim idejama”, izjavio je kardinal Robert Sarah, Prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Zaboravili su da liturgijski čin nije samo molitva, nego i posebno Otajstvo u kojem se događa nešto što nama nije moguće u potpunosti shvatiti, ali moramo prihvatiti i primiti u vjeri, ljubavi, poslušnosti, i u klanjajućoj šutnji.

Govor je pročitan 31. ožujka u njegovoj odsutnosti u Herzogenrathu, u blizini Aachena u sjeverozapadnoj Njemačkoj, povodom obilježavanja 10. godišnjice objavljivanja motuproprija Summorum Pontificum pape Benedikta XVI.

Gvinejski kardinal pozvao je na priznavanje “ozbiljne i duboke krize” koja, još od Drugog vatikanskog sabora, utječe na liturgiju stavljanjem čovjeka, a ne Boga u središte bogoštovlja.

Relativizam u doktrinarnom, moralnom i disciplinskom učenju, teške zloporabe, desakralizacija i pružanje banalne svete liturgije, te čisto socijalni i horizontalni pogled na poslanje Crkve” prodrle su u crkveni život, naglasio je kardinal Sarah.

Kardinal je dodao kako “sve veći broj” klerika promišlja novo “proljeće” zapravo kao “odbacivanje, odricanje od stare baštine, čak i radikalno dovodeći u pitanje njezinu prošlost i tradiciju”.

Kako bi se ovo suzbilo, kardinal Sarah je govorio o “odlučujućem procesu” u “liturgijskom pokretu” koji bi uključivao trostruki put: tišinu, klanjanje i formacijua.

Dodao je još kako se „posebna pažnja” mora posvetiti liturgiji, duboko poštujući njezinu “ljepotu, njezinu svetost i održavanje ravnoteže između vjernosti tradiciji i legitimnog razvoja, te stoga apsolutno i radikalno odbacuje bilo kakvu hermeneutiku diskontinuiteta i ruptura”.

“Ovo predstavlja središte i najvažnije elemente svake prave kršćanske liturgije”, rekao je kardinal.

Kardinal Sarah je zaključio pozivom vjernicima da prihvate i primjenjuju Summorum Pontificum kao “važan i istinski doprinos sadašnjem i budućem liturgijskom životu Crkve”.

Izvor