Naslovnica Crkva Kardinal Schönborn zgrožen biskupovom kritikom blagoslova za homoseksualne parove?!

Kardinal Schönborn zgrožen biskupovom kritikom blagoslova za homoseksualne parove?!

2014
0

Austrijski biskupi, predvođeni bečkim kardinalom Christophom Schönbornom, zgroženi su zbog strastvene obrane katoličkog učenja umirovljenog biskupa Andreasa Launa koji se usprotivio crkvenom “blagoslovu” homoseksualnih parova.

Naime, biskup Laun je u otvorenom pismu poručio njemačkim prelatima, kardinalu Marxu i biskupu Bodeu da postoji samo jedan katolički odgovor na ovo pitanje: Ne! I vaš dodatak “u pojedinačnim slučajevima” apsolutno je bezvrijedan, nema argumentativnu snagu.

U svom obrazloženje, biskup Laun istaknuo je kako je odgovor prilično jednostavan: netko može tražiti Božji blagoslov za grešnike, ali ne i za grijeh. Naime, ne može se posvetiti bordel, ne može se blagosloviti koncentracijski logor ili oružje koje nije izričito namijenjeno za lov ili legitimnu samoobranu. Zato je jasno da ne možete blagosloviti odnos koji je grešan; [ne može se blagosloviti] mafija; nema blagoslova za organizacije ili institucije koje promiču ili obavljaju pobačaj ili koje šire ideologije protivne vjeri, antisemitske sadržaje ili druge oblike rasističke misli.

Ne može se dakle, blagosloviti udruživanje dva homoseksualca ili dvije lezbijke.

Ideja o blagoslovu grešnog ponašanja zapravo je ono što je Izaija prilično živo opisao, Jao onima koji zlo dobrom nazivaju, a dobro zlom, koji od tame svjetlost prave, a od svjetlosti tamu, koji gorko slatkim čine, a slatko gorkim!”. [Iz 5,20]

Međutim, kardinal Schönborn, predsjednik Austrijske biskupske konferencije objavio je u utorak za Kathpress, Austrijsku biskupsku tiskovnu agenciju koju nadzire sam Schönborn:

Zasigurno nije prihvatljivo istovremeno spominjati vrijednost istospolnih odnosa i navoditi kao primjer mafiju ili koncentracijske logore, što se u ovom slučaju nažalost dogodilo”, rekao je Schönborn. “Ove se stvari ne smiju uspoređivati. Govoriti ovako je neprihvatljivo.

Nadbiskup Franz Lackner iz Salzburga, Austrija, potpredsjednik Austrijske biskupske konferencije, također se udaljio od svog bivšeg pomoćnog biskupa. “Izjava umirovljenog pomoćnog biskupa Launa je tužna. Izbor riječi i usporedba su posve neprikladne“, rekao je Lackner za Kathpress. “Ostaje neshvatljivo da se na bilo koji način može učiniti usporedbu između sustavnih zločina protiv čovječanstva s istospolnim načinom života“.

Poglavar evanđeoske crkve u Austriji, Thomas Hennefeld, također je izrazio svoj bijes i rekao kako razmišlja o poduzimanju pravnih postupaka protiv biskupa Launa zbog “poticanja mržnje”.