Naslovnica Crkva Kardinal Zen: Iz ljubavi prema istini, neću šutjeti

Kardinal Zen: Iz ljubavi prema istini, neću šutjeti

786
0

Kardinal Joseph Zen odbacio je tvrdnje prema kojima je nacrt dogovora između Vatikana i Kine iz 2018. godine odobrio papa Benedikt XVI., te optužio vatikanskog državnog tajnika kardinala Pietra Parolina da je “manipulirao” papom Franjom oko angažmanu Crkve s Kinom.

U eseju objavljenom na njegovom blogu, kardinal Zen, umirovljeni biskup Hong Konga, napisao je oštru osobnu kritiku o govoru kardinala Parolina o povijesti i budućnosti misijskog djelovanja Crkve u Kini.

Pročitao sam govor kardinala Parolina, državnog tajnika Njegove Svetosti, u Milanu 3. listopada [U tom je govoru kardinal Parolin branio stav i dogovor Vatikana s komunističkom Kinom.] Bilo je mučno! Ni na koji način nije glup ili neznalica, ali je otvorenih očiju izgovorio niz laži.
Najodvratnija stvar bila je uvrjeda pape emeritusa Benedikta XVI., rekavši da je on tada odobrio sporazum koji je potpisala Sveta Stolica prije dvije godine, znajući da naš najslađi i najnježniji Benedikt sigurno neće izići u javnost da to porekne. Također je bilo vrlo smiješno i ponižavajuće za nedužnog kardinala Rea koji je još jednom „korišten” za potporu laži Najeminentnijeg tajnika.
Parolin sām zna da laže. Zna i da ja znam da je lažov. Zna da ću svima reći da je lažov. On nije samo bestidan, već i odvažan. Što se sada sve neće usuditi učiniti? Mislim da se ne boji ni svoje savjesti.
Bojim se da on nema ni vjere. Imao sam takav dojam kad je Parolin, državni tajnik, u prigodnom govoru u čast kardinala Casarolija pohvalio njegov uspjeh u uspostavljanju crkvene hijerarhije u komunističkim zemljama Europe, rekavši da „kad tražite biskupe, ne tražite ‘gladijatore’ koji se sustavno suprotstavljaju vladi i koji se vole pokazivati na političkoj pozornici.”
Pisao sam mu pitajući ga je li mislio na kardinale Wyszynskog, Mindszentyja i Berana. Odgovorio je bez poricanja. Rekao je samo da se, ako sam bio nezadovoljan njegovim govorom, ispričava. Ali onaj koji prezire junake vjere, nema vjere!

Izvor