Naslovnica Vatikan Kardinali, papini savjetnici, nastoje uključiti laike u odabir biskupa

Kardinali, papini savjetnici, nastoje uključiti laike u odabir biskupa

672
0

Tijekom trodnevnog sastanka u Rimu ovog tjedna, Vijeće devetorice kardinala raspravljalo je o prijedlozima za decentralizaciju upravljanja Crkvom, a prema glasnogovorniku Svete Stolice, razmišljalo se o “sustavnijem” načinu uključivanja laika u imenovanja biskupa.

Na trodnevnom zasjedanju, od 12. do 14. lipnja, kardinali su govorili o imenovanju novih biskupa, a posebice o mogućnosti šireg konzultacijskog procesa u predlaganju biskupskih kandidata, koji bi uključivao laike i osobe posvećenog života. Vijeće je također razgovaralo o okolnostima pod kojima bi odluke, koje danas donose vatikanske kongregacije, mogle biti prenesene na mjesne biskupe ili biskupske konferencije.

Nastavljajući svoja istraživanja svih Vatikanskih ureda, kardinali su se usredotočili na Zbor za evangelizaciju naroda. Također su pročitali nacrte dokumenata o djelovanju Vatikanskog tribunala, Kongregaciji za Istočne Crkve, Papinsko vijeće za tumačenje zakonskih propisa i Papinsko vijeće za međureligijski dijalog. Kada svi ovi dokumenti budu dovršeni, bit će dostavljen papi Franji radi konačne odluke o promjenama koje treba izvršiti u svakom uredu.

U brifingu novinarima o sastanku Vijeća, glasnogovornik Vatikana Greg Burke je vatikanske urede nazvao ‘dikasteriji’, pri čemu nije pravio razliku između onih koji su trenutno klasificirani kao “kongregacije” od onih koji su “papinska vijeća”. Ta terminologija – u kombinaciji s činjenicom da su dva važna nova ureda identificirana samo kao “dikasteriji” – mogla bi se protumačiti kao znak da će neki uredi biti reklasificirani u temeljitom restrukturiranju Rimske kurije.

Izvor