Naslovnica Crkva Kardinali žele poraziti Kaspera na polju koje je sam izabrao, a to...

Kardinali žele poraziti Kaspera na polju koje je sam izabrao, a to je pastoral

1591
0

Mala, ali ustrajna skupina unutar Biskupske sinode koja se trudi sačuvati katolički nauk o braku i seksualnosti utemeljen na Svetom Pismu i Crkvenom učenju ne odustaje u svojoj nakani.

Prema najavi, skupina odabranih svećenika-teologa okupljena oko kardinala Raymonda Burke i Waltera Brandmüllera sprema još jednu knjigu kako bi se suprotstavila argumentima kardinala Waltera Kaspera i drugih liberala iz njegovog tabora.

Čini se da će augustinac otac Robert Dodaro, voditelj Papinskoga patrističkog instituta (Augustinianum) u Rimu, opet voditi projekt. Naime, američki teolog je bio urednik prvog zajedničkog izdanja “Ostati u Kristovoj istini“, knjige koja je objavljena neposredno prije prošlogodišnje Izvanredne Sinode o obitelji. Radeći na njoj istaknulo se pet kardinala (Burke i Brandmüller među njima) te četiri druga vrhunska teologa, a sve s ciljem uvjeravanja biskupa na Sinodi da odole bilo kakvom pokušaju ‘razvijanja’ crkvenog učenja i praksa glede jednog specifičnog problema – dijeljenje sakramenata razvedenim i ponovno (civilno) vjenčanim vjernicima kojima crkveni brak nije poništen.

Prema nekim izvorima, autori nove knjige su uvjereni da su skupili neosporne argumente koji će “uništiti” prijedloge kardinala Kaspera i sličnih istomišljenika među biskupima i teolozima.

Nova knjiga će vjerojatno nositi naziv “Brak i obitelj” s podnaslovom: “Pastoralna perspektiva jedanaest kardinala“. Među jedanaest kardinala, međutim, ne nalaze se ni Burke ni Brandmüller, ali tu su: kardinal Carlo Caffarra nadbiskup Bologne, kardinal Baselios Cleemis nadbiskup siro-malankarska Katoličke crkve i predsjednik indijske Biskupske Konferencija; njemački kardinal Paul Josef Cordes, predsjednik emeritus Papinskog vijeća Cor Unum; kardinal Dominik Duka nadbiskup Praga, primas Češke i predsjednik Češke biskupske konferencije; kardinal Willem Jacobus Eijk, nadbiskup Utrechta (Nizozemska); kardinal Joachim Meisner, nadbiskup u miru nadbiskupije Köln; kardinal John Olorunfemi Onaiyekan, nadbiskup nigerijske Abuje, bivši predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM); kardinal Antonio Maria Rouco Varela, nadbiskup u miru nadbiskupije Madrida i bivši predsjednik Španjolske biskupske konferencije; kardinal emeritus Camillo Ruini, umirovljeni vikar Rima i bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije; kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata; kardinal Jorge Urosa Savino, nadbiskup Caracasa, i primas Venezuele.

Jedanaest kardinala želi, koliko je poznato, pobijediti Kaspera na bojnom polju koje je sam izabrao, a to je pastoral. Njemački kardinal je ustvrdio, a i dalje tvrdi da ne dira nauk Crkve, nego “samo” pokušava promijeniti pastoralni pristup. U međuvremenu, sve je jasnije kako bi se ovakvim temeljnim intervencijama u pastoralnom djelovanju, automatski promijenilo i učenje Crkve u općoj praksi. [Što se dogodilo nakon Drugog vatikanskog sabora.]

A u pripremi je još jedna knjiga koja će biti objavljena neposredno prije samog početka Biskupske sinode na kojoj također radi jedanaest kardinala i biskupa, ali ovaj put iz Afrike.

Afrički biskupi žele da se i njihov glas čuje na Sinodi. I oni se bore za katolički brak i moral te se predstavljaju kao “nova patria Christ Africa“, podsjećajući na naziv kojim je Afriku 1969. počastio papa Pavao VI.

Što se tiče doprinosa samog kardinala Burke, on će biti ograničen na napore poput ovih koji se događaju izvan Sinodalne dvorane, jer on sam neće sudjelovati na okupljanju u Rimu ovog listopada. On više nije “ex officio” član Sinode, odnosno po službenoj dužnosti kao prošle godine, a Sveta Stolica, prema pouzdanim izvorima, mu ne kani dati službenu pozivnicu.

Ali zato, prema istim izvorima, papa je zatražio sudjelovanje kardinala Kaspera i Godfrieda Danneelsa, oba umirovljena i s 82 godine, kako bi se vratili još jednom kao članovi nadolazeće Sinode. Papa Franjo osobno može imenovati jednu trećinu sinodalnih otaca i već postoje sumnje da bi ih mogao popuniti s “ljevičarima” poput Kaspera i Danneelsa, te američkog nadbiskupa Blaise Cupicha i biskupa George Murraya.

Sinodalna dvorana će zasigurno biti puna ove godine sa najvjerojatnije 345 sudionika, što uključuje stručnjake i promatrače. Samih članova s pravom glasa će biti više od 260- biskupa i svećenika– od koje će papa osobno imenovati trećinu.