Naslovnica Crkva Kardinalsko sučeljavanje se nastavlja

Kardinalsko sučeljavanje se nastavlja

975
0

Ne nedostaje interesa medija za mišljenje različitih kardinala i biskupa o nadolazećoj Sinodi o obitelji i temi pričesti za razvedene i ponovno vjenčane vjernike. Prijedlog kardinala Kaspera zasigurno ostaje na stolu pa će se (osim u Hrvatskoj) debata  nastaviti i u sljedećoj godini. U ovom postu donosimo izlaganje kardinala Velasio De Paolisa i bečkog kardinala Christopha Schönborna.

Dopuštanje razvedenima i ponovno vjenčanim vjernicima da primaju pričest prema “prijedlogu” kardinala Walter Kasper i njegovih progresivnih sljedbenika rezultiralo bi napadom bez presedana na “same temelje kršćanskog života” – brak i Euharistiju, rekao je visoko rangirani kurijalni kardinal Velasio De Paolis, stručnjak kanonskog prava i bivši predsjednik vatikanske prefekture za ekonomske poslove.

Daleko od toga da je ovo samo “trenutna disciplina u Crkvi” nego je praksa odbijanja pričesti onima u bilo kakvoj “nepravilnoj” zajednici “disciplina utemeljena na božanskom zakonu“.

Ljudi u takvim situacijama, kako je naglasio, žive u “teškoj povredi prirodnog moralnog zakona“, koja “nije prikladna za primanje Euharistije“. Praksa se, dodao je, ne može mijenjati, jer “crkvene vlasti se ne mogu odreći prirodnih i božanskih zakona: poštovanja prirodnog zakona braka i potrebe posvetne milosti”.

Talijanski vatikanski stručnjak Sandro Magister piše da je kardinal De Paolis uvjeren kako pokušaj mijenjanja “pastoralne prakse” Crkve “stavlja na kocku krajnji smisao kršćanskog braka i sakramenta euharistije, dva temeljna stupa kršćanstva.

Stavka koja sadrži Kasperov prijedlog u završnom dokumentu Biskupske sinode, rekao je De Paolis, “stvara nejasnoće“, govori kao da se radi o “trenutnoj disciplini” te da se mogu očekivati promijene odlukom Sinode.

U stvarnosti“- rekao je, disciplina je stvar “božanskih normi koje je ratificirao Magisterij, s doktrinarnim i učiteljskim motivima koji se tiču samih temelje kršćanskog života, bračne moralnosti, značenja i poštovanja prema Euharistiji, i valjanosti sakramenta pokore.

Kasperov prijedlog, široko podržan od strane takozvanih “progresivnih” biskupa i kardinala, “ne sadrži bilo kakav valjan argument“, nastavio je kardinal. Čak i prije nego što je iznesen na Sinodi, on je već ispitan i odbačen od strane “nadležnog tijela“, što je po najvišoj kanonskoj dužnosti u Crkvi- Apostolska Signatura, na čijem je čelu u to vrijeme bio kardinal Raymond Burke.

Taj mjerodavan pregled, istaknuo je De Paolis, utvrdio je da “hipoteze prikazane u prijedlogu čine u svim slučajevima tešku povredu bračnog morala i crkvene discipline, koji ne dopuštaju pristup Euharistiji“.

Dok neki ugledni kardinali nastavljaju braniti praksu i učenje Crkve, druga skupina kardinala i biskupa i dalje se bori s druge strane. Kardinal Christoph Schönborn, nadbiskup Beča, izjavio je ovaj tjedan da su oni koji prigovaraju prijedlogu poput “starijeg brata” u prispodobi o izgubljenom sinu, koji se usprotivio Božjem milosrđu. U intervjuu za Herder Korrespondenz, Schönborn je rekao da je “iznenađen” što se suprotstavljeni sinodalni oci “boje” kako bi promjene mogle stvoriti zabunu među onima u neregularnim situacijama.

On je pozvao na “načelo postupnosti“, kazavši kako bi dopuštanje pristupa pričesti moglo one parove koji žive zajedno, dovesti u zagrljaj braka. “Rekao bih takvima u  obitelji da trebaju biti sretni i zahvalni kada svjedoče kako brak može biti uspješan, ali i da bi se trebali radovati i pružiti dobrodošlicu onima koji nisu odmah uspjeli postići taj ideal.

Izvor