Naslovnica Crkva Kasper predlaže da žene dobiju veću ulogu u Kuriji

Kasper predlaže da žene dobiju veću ulogu u Kuriji

1079
0

Čini se kako predsjednik Papinskoga vijeća za jedinstvo kršćana, kardinal Walter Kasper, preuzima sve važniju ulogu u vatikanskim krugovima- pogotovo nakon što mu je Papa dao pravo otvoriti nedavni konzistorij s dvosatnim izlaganjem. Od tada se o Kasperu često piše u medijima, a čini se, i on rado daje intervjue. U posljednjem, za Avvenire, koji prenosi Vatikan Insider, kardinal je u duhu političke korektnosti, obrazložio svoj stav o ženama u Crkvi. Kada naiđem na ovu temu često se sjetim članka koji je blog Jednog Farizeja objavio pa preporučujem. Ali, evo što je Kasper, stari njemački teolog koji je svojedobno često parirao s tada kardinalom Ratzingerom, imao za reći:

“Treba domisliti ulogu žene u Crkvi i uklopiti je u Papinu ideju o većem dinamizmu u sinodi i misionarskom obraćenju”: ženama treba biti ponuđena voditeljska uloga unutar Papinskog vijeća i u budućoj Kongregaciji za laike s obzirom na to koliko biskupa trenutno ima u kuriji. Također bi trebalo uvesti ograničene mandate unutar kurije, kako bi se spriječio karijerizam, te bi trebalo pozvati svećenike koji već imaju neko pastoralno iskustvo.”

To je poanta intervjua koji je kardinal Walter Kasper dao talijanskim katoličkim novinama Avvenire, a objavljen je u današnjem izdanju.

“Do sada, žene su prisustvovale na sinodi samo kao promatrači, imajući uloge malog značaja”, rekao je Kasper. “Uvijek postoje dvije ili tri žene promatrači, koje govore na kraju susreta, kada su svi već govorili . Ja se pitam kako je moguće pripremiti dvije sinode o obitelji bez davanja važne i primarne uloge ženama? Obitelj ne može postojati bez žena te nema smisla govoriti o obitelji, a ne saslušati ono što one imaju za reći. Mislim da ih trebamo zvati i poslušati, i to odmah sada, dok smo još u pripremnoj fazi.”

Njemački kardinal, rekao je i sljedeće:

“Mislim da žene moraju biti prisutne na svim razinama, pa im čak i dati pozicije s punom odgovornosti. Intuicija koju ženski um može ponuditi je vitalan resurs. Crkva bez žena je osakaćena Crkva. Postoji toliko mnogo njih koje aktivno sudjeluju u crkvenim tijelima. Možemo li zamisliti zajednicu, karitativne djelatnosti i kulturne ustanove danas bez žena? Bez njih, župa bi se sutra zatvorila. Žene su već na čelu Franjine crkve koja ˈizlazi vanˈ.”