Naslovnica Crkva Kasper se ne da

Kasper se ne da

1210
0

Kardinal Walter Kasper je nedavno proveo neko vrijeme u SAD-u promovirajući svoju knjigu, što znači da je često bio u prilici davati intervjue različitim medijima. Njegovi prijedlozi uoči biskupske sinode o obitelji su najviše zanimali medije, a Kasper, unatoč očitom protivljenju braće kardinala i biskupa, se ne da. Evo nekih od najupečatljivijih citata u zadnjih par dana:

Ovaj papa nije liberalni papa. On je radikalan papa! … Ovaj papa se vraća Evanđelju . … Rekao sam papi: “Sveti Oče, biti će kontroverze [nakon Konzistorija]…Papa se nasmijao i rekao mi: ‘To je dobro, treba nam to!” … Ja ne znam hoće li moji prijedlozi biti prihvaćeni …. Napravio sam ih u dogovoru s papom , nisam ih sam učinio. Razgovarao sam prije s papom , i on je pristao.” …

Kasper je rekao kako je uvjeren da će proces rasprave koji je Franjo pokrenuo na temu obiteljskog života i seksualnosti na kraju proizvesti neke značajne reforme, “jer postoje vrlo visoka očekivanja“.

Istaknuo je da se Crkva često mijenjala, ili “razvijala” tijekom stoljeća, a nedavno, 60-ih godina na primjer, Drugi vatikanski koncil je preokrenuo dugogodišnje učenje usmjereno protiv vjerske slobode i dijaloga s drugim vjernicima.

Kasper ponavlja da on ne zagovara promjenu crkvene dogme o svetosti braka, nego promjenu u “pastoralnoj praksi ” o tome tko može primiti pričest. “Reći: nećemo dozvoliti razvedenima i ponovno vjenčanima primanje pričesti? To nije dogma. To je primjena dogme u konkretnom pastoralnom kontekstu. To se može promijeniti.

Kasper je rekao kako je glas vjernika napravio razliku. “Najjača podrška dolazi od naroda, to se ne može ignorirati“.

Ako postoji ponor između onoga što ljudi rade i onoga što Crkva naučava, to ne pomaže vjerodostojnosti Crkve“, kazao je on. “Netko se treba promijeniti.