Naslovnica Crkva Katolička Crkva ima previše pravila?

Katolička Crkva ima previše pravila?

975
0

Prvo, koliko pravila je “previše”? Nitko ne predlaže koliko bi to pravila bilo prikladno imati, a ova se tvrdnja stalno ponavlja  radi kritiziranja Crkve.

Drugo, u Crkvi ima puno manje pravila nego u bilo kojoj organizaciji usporedive veličine.

Crkva ima milijardu članova, velika većina njih pripada latinskom obredu. Glavni propisi koji upravljaju životom vjernika latinskog obreda mogu se naći u Zakoniku kanonskog prava, što je jedna knjiga s nešto više od 500 stranica (odnosi se na englesko izdanje, hrvatsko ima više od 1000 stranica; op. prev.)

Za usporedbu, SAD ima oko 300 milijuna stanovnika, a glavni federalni propisi se mogu naći u The United States Code – obuhvaća trideset i četiri knjige s više od 45.000 stranica!

Treće, većina tih pravila u Zakoniku tiče se situacija koje se ne odnose na živote običnih vjernika. Takve situacije se događaju, ali tako rijetko da se od prosječnog katolika ne očekuje da zna sve pojedinosti ovih zakona. O tome ga treba informirati kada se nađu u takvoj situaciji. Na primjer, kada se priprema za primanje sakramenta ženidbe ili nekog drugog sakramenta.

Obični katolici bi trebali poznavati samo nekoliko pravila, kao što su Deset zapovijedi i pet zapovijedi Crkve (KKC 2041 – 43). Oni bi također trebali znati kako se pripremiti za sakramente koje redovito primaju (prije svega ispovijed i euharistija).

Ovo ne uključuje sve što bi katolik trebao znati, ali ukazuje na relativnu skromnost pravila koja se odnose na živote običnih vjernika.

Četvrto, katolici bi trebali znati osnovna moralna načela, ali to vrijedi za svaku osobu. Svatko bi trebao biti moralna osoba.

Ovo dovodi do stvarnog razloga zašto neki tvrde da u Crkvi ima “previše pravila”. Ne radi se o broju pravila- već o specifičnim moralnim pravilima.

Gotovo uvijek, osoba koja optužuje Crkvu ne voli jedno ili više pravila koja se odnose na moral – najčešće se radi o osobnom užitku (npr. zabrana seksa izvan braka, zloupotreba alkohola ili droga).

No, to su osnovna moralna načela koja pripadaju ljudskoj prirodi. Katolička Crkva ih samo ističe, a “previše pravila” je dimna zavjesa kako bi se prikrila osobna iskušenja.

Izvor