Naslovnica Svijet Katolička Crkva se našla na prvoj crti bojišnice u Nikaragvi

Katolička Crkva se našla na prvoj crti bojišnice u Nikaragvi

400
0

Katolička Crkva se našla na prvoj crti bojišnice u napetom sukobu između autoritativne vlade predsjednika Daniela Ortege i oporbe koja ga želi maknuti s vlasti. U zemlji u kojoj je Crkva često bila upletena u politiku, svećenici su postali ne samo svjedoci nego i sudionici u krizi koja potresa Nikaragvu posljednja tri mjeseca i uzela je više od 360 života.

“Mi smo i dalje pastiri, a vjerodostojni pastir Katoličke Crkve nikada neće stati na stranu izvršitelja pokolja“, rekao je monsinjor Báez, pomoćni bikupa Managua, glavnog grada Nikaragve. “Ona će uvijek biti uz žrtve“.

Vlada je stoga “proglasila rat protiv Crkve“, izjavio je Juan Sebastián Chamorro, član saveza oporbene stranke. Isto je istaknuo i kardinal Leopoldo Brenes Solorzano, predsjednik Nikaragvanske biskupske konferencije i Povjerenstva za nacionalni dijalog, 22. srpnja 2018, na dan kada je cijela Latinska Amerika molila za mir u Nikaragvi.

Dok je Crkva pokušavala pronaći osjetljivu ravnotežu između pozicije posrednika i branitelja, monsinjor Silvio José Báez je postao prepoznatljivo lice oporbe: “Ono što se ovdje događa je udar naoružane države protiv nenaoružanog naroda“, rekao je u intervjuu koji je dao u bogosloviji na periferiji Managua gdje i živi. “Ovo nije građanski rat.
Jedna stvar mora biti jasna: uloga posrednika u dijalogu ne čini nas neutralnima pred nepravdom, pred kršenjem ljudskih prava, pred smrću nedužnih ljudi“, rekao je.

Vladina kampanja protiv prosvjednika postala je žešća u protekla dva tjedna, pogotovo u vrijeme koje je započela s obljetnicom socijalističke revolucije Sandinista 1979. -e godine koja je Ortegu prvi puta i dovela na vlast.

Sada su i sami svećenici postali mete državnih vlasti. Predsjednik Ortega je u četvrtak većinu svoga govora iskoristio za bjesomučni napad na Crkvu, optužujući biskupe da rade na rušenju njegove vlade, pa čak i da koriste neke crkve kako bi u njima sakrivali oružje. Crkva se snažno napada i preko interneta. U videozapisima, koji se emitiraju na društvenim mrežama, vide se osobito paravojni i policijski službenici koji kleveću svećenike i biskupe.

Odnos Crkve i politike u ovoj zemlji Srednje Amerike je zapetljana priča koja traje desetljećima. Crkvena hijerarhija osudila je Somozinu diktaturu, ali nije prihvatila ni Sandiniste kada su oni osvojili vlast. Uskoro su se nadbiskup i crkvena hijerarhija u potpunosti okrenuli protiv nove sandinističke vlade nakon uspostave marksizma. Papa Ivan Pavao II. je čak i suspendirao četiri svećenika koji su bili službeni članovi u sandinističkoj vladi jer su odbili odstupiti iz državne službe .