Naslovnica Društvo Katolička istina u povijesti

Katolička istina u povijesti

477
0

“U ovoj smo zemlji suočeni s velikim poteškoćom kada pokušavamo predstaviti najvažniji humanistički predmet, onaj koji od vremenitih predmeta najviše utječe na dušu, dok djeluje mašinerija dizajnirana za stvaranje protukatoličkih efekata…”

Nedavno sam napisao da je povijest najvažniji predmet u cjelokupnom obrazovanju. Naravno, potrebno je postavit neka ograničenja, da se ne shvati krivo. Najvažniji dio obrazovanja je učenje dogmi; zatim, i s učenjem dogme neraskidivo povezano, je učenje morala; zatim, osigurati (također povezano s poučavanjem dogme i morala) nastavak prenošenja katoličkih svakodnevnih običaja.

Povijest dolazi nakon svega ovoga. Bilo koji katolički roditelj bi radije volio da njegova djeca odrastaju u neznanju iz povijesti nego u neznanju o vjeri, zdravom moralu ili katoličkim običajima i navikama. Ipak, postoji aspekt u kojemu se povijest može nazvati najvažnijom aspektom od svih drugih predmeta. Taj aspekt je zapravo čisto znanstveni aspekt.

Povijest je sjećanje na državu i istodobno pouka za politiku. Po istinskoj povijesti čovječanstvo zna što je istinito. Lažna povijest ih tjera da misle da su drugačiji od onoga što zapravo jesu. Povijest je očuvala kontinuitet države i odredila njezin karakter. Trenutačno je povijest od iznimne važnosti za filozofiju, za cjelovit pogled na život, a istovremeno se univerzalno tretira kao sekularna tema. U povijesti imamo sukob između dva pitanja, to jest koji obrazac u velikoj opasnosti katolici trebaju koristiti u ovoj zemlji (Engleskoj). Povijest mora koristiti filozofiju, kako bi imala tendenciju da hvali ili kudi i da bi mogla suditi. Ne postoji takva stvar kao povijest promatrana ‘izvana’, jer povijest predstavlja povijest ljudskog uma. Stoga će u protukatoličkom društvu povijest biti protukatolička, također će udžbenici biti protukatolički. Bit će protukatolička na ispitima koje katolička mladež mora položiti. U ovoj smo zemlji suočeni s velikim poteškoćom kada pokušavamo predstaviti najvažnije ljudski predmet, onaj koji od vremenitih predmeta najviše utječe na dušu, dok djeluje mašinerija dizajnirana za stvaranje protukatoličkih efekata…

Hilaire Belloc (1870. – 1953.)