Naslovnica Crkva Katoličkim političarima koji zagovaraju pobačaju treba uskratiti pričest

Katoličkim političarima koji zagovaraju pobačaju treba uskratiti pričest

498
0
(AP Photo/Marco Ravagli)

Umirovljeni kardinal Jorge Medina Estevez upozorio je katoličke političare, koji su glasali za legalizaciju pobačaja u Čileu, kako ne mogu primiti sakramente dok ne pokažu javne znakove pokajanja.

Kardinal Medina Estevez poslao je pismo časopisu El Mercurio, u kojem je upozorio na crkveno učenje o uskraćivanju pričesti katoličkim političarima koji zagovaraju pobačaj i druga teška zla.

Kanon 915 Crkvenog kodeksa kanonskog zakona navodi kako se osobama koje “tvrdokorno ustraju u očitom teškom grijehu” ne dopušta primanje svete pričesti.

Medina Estevez je u svom pismu odluku Čilea da dekriminalizira pobačaj opisao kao “zločin”. Kardinal je primijetio kako je pojam ‘dekriminalizacija’, kojim se koriste zagovornici pobačaja, zapravo eufemizam koji skriva “užasnu stvarnost legaliziranog ubojstva nevinih [djece]”.

Dodao je kako su političari koji su podržali zakon suradnici u tom zločinu i “ne bi smjeli dobiti glas ni jednog kršćanina”. Samo ako političari javno izraze žaljenje prije sljedećih izbora, kršćani mogu razmisliti o tome da ponovno glasaju za njih.

Navodeći Kanonsko pravo, kardinal, koji je 2004. godine objavio knjigu kojom brani brak, istaknuo je da su katolički političari koji su glasali za zakon počinili teški grijeh. Stoga, oni “ne mogu primati sakramente Crkve, osim ako se ne pokaju i javno izreknu pokajanje”.

Ako ovi političari umru bez pokazivanja jasnih znakova pokajanja, dodao je, neće dobiti katolički sprovod. Javno pokajanje je “neophodno za njihovo vječno spasenje”.

Kardinala Medina Esteveza su ubrzo osudili razni svećenici. Pater Felipe Berrios, isusovac poznat po svom društvenom aktivizmu, izjavio je kako je pismo “bešćutno” i primjer “pastoralnog terorizma”. “Kongres polaže zakletvu da će glasati prema svojoj savjesti i mi moramo poštivati njihovu savjest. Ona je sveta”- zaključio je Berrios.

Otac Percival Cowley, bivši kapelan čileanske predsjedničke palače, podržao je stav patera Berriosa. U odgovoru na kardinalovo pismo u novinama El Mercurio, Cowley je rekao: “Moramo reći ne pravu na slobodan pobačaj, ali istovremeno moramo naučiti vjerovati zreloj savjesti naše braće.”

Cowley je zatim kardinalu predložio da se više usredotoči na negativne učinke nepravednih plaća i nepoštene radne uvjete.

Izvor