Naslovnica Svijet Kina sustavno krši ugovor sa Svetom Stolicom

Kina sustavno krši ugovor sa Svetom Stolicom

390
0

Ako postoji ijedan katolik koji smatra da je kinesko-vatikanski dogovor iz 2018. bila dobra ideja, bolje da to ne više ne govori javno.

Dogovor je, prema bilo kojem objektivnom kriteriju, bila užasna pogrješka.

Neki su ljudi možda i mogli razumjeti logiku strategije službene Crkve. Postojali su diplomatski spisi s kojima nismo bili upoznati, a međusobno priznanje je možda i moglo biti početak s kojim bi se gradili odnosi, možda se moglo i jamčiti određenu sigurnost kršćanima u Kini.

No razumijevanje logike razlikuje se od vjerovanja u nju. Svi su znali da je to bila pogrješka.

Ako ne znate što je bilo u dogovoru, u njegovoj je osnovi lažno Kinesko patriotsko katoličko udruženje (KPK), koje je Kineska komunistička partija osnovala 1950-ih kako bi zaustavila uspon istinskog katoličanstva, Crkva priznala, ali uz upozorenje da bi Papa mogao utjecati na imenovanja u njemu.

Dogovor je svakako išao na štetu stvarne, podzemne, Crkve, koju čine progonjeni kršćani koji su ostali odani Rimu, od kojih su mnogi podnijeli mnogo trajnije maltretiranje od današnjih ujgurskih muslimana. Možda je grubo reći kako ih je Rim napustio nakon što su im šezdeset godina ostali vjerni, no zapravo je tako. Iz katoličke perspektive, naša je sramota da se prema našoj braći ponašaju na takav način.

Kakav bi čovjek mogao sklopiti takav dogovor? Ta čast pada ni na koga drugog, nego na seksualnog perverznjaka, bivšeg kardinala Theodorea McCarricka. Prijatelj Joea Bidena, McCarrick je po nekim neobičnim kriterijima izabran da pregovara s komunističkim zemljama, poput Kube i Kine, kada su drugi i osobno i profesionalno više odgovarali. Svakako je bilo neobično da je svećenik, za kojeg kruže glasine o seksualnoj nastranosti, dobio takav pristup tajnim informacijama.

McCarrick je u Kinu putovao ukupno osam puta. U veljači 2016. McCarrick je izjavio:

„Vidim da se događa puno stvari koje bi doista otvorile mnoga vrata, jer su predsjednik Xi i njegova vlada zabrinuti zbog stvari zbog kojih je i zabrinut i papa Franjo.”

Godine 2016. posjetio je i susreo se s biskupima iz Patriotske crkve. Dokument iz 2006. godine koji je objavio Wikileaks, otkrio je da je u dva navrata boravio s članovima Patriotske crkve. U posjetu 2009. godine Nancy Pelosi, u njegovo je ime, uputila dobre želje biskupu Patriotske crkve. McCarrick je redovito boravio u Bogosloviji Patriotske crkve, a 2003. putovao je čak u „osobni posjet“. McCarrickovo izvješće koje je Vatikan nedavno objavio, spominje Kinu gotovo stotinu puta i spominje da, „Na temelju podataka koje su nuncij Viganò i kardinal Ouellet predali kardinalu Parolinu 2014. godine, McCarrickove aktivnosti u Kini dovele su do određene zabrinutosti unutar Državnog tajništva”. Jedan  nedavno objavljeni članak optužuje McCarricka za „širenje propagande KPK”.

Kineska vlada nedavno je najavila da će od 1. svibnja 2021. uvesti novi postupak za odabir biskupa i da u tom procesu Papa nema bitnu ulogu. Ovo već negira vatikanski dogovor.

Kineska podzemna crkva prodana je u bescjenje.

Sljedećih će tjedana komunisti rastrgati Crkvu Presvetog Srca u Yiningu kao dio šire politike uklanjanja crkava koje izgledaju otvoreno katolički.

Znamo da u diplomaciji puno toga ostaje nepoznato javnosti, ali po svim uočljivim mjerama, ovo je katastrofa.

Komunizam nije nestao. Još uvijek uklanja križeve po crkvama.Christian Persecution in China | Sutori

Pomolimo se za našu braću i sestre u Kini, trebat će im.

Izvor