Naslovnica Crkva Ključni čovjek sinode: Sinoda je korak do ženskog đakonata

Ključni čovjek sinode: Sinoda je korak do ženskog đakonata

823
0

Biskup Erwin Kräutler, kojeg se smatra glavnim autorom radnog dokumenta sinode, podržava ređenje žena i također vjeruje kako dvije trećine amazonskih biskupa zagovara ređenje oženjenih muškarce kako bi Euharistiju donijeli u udaljena područja koji su bez svećenika.

Jedan od ključnih sudionika u izradi radnog dokumenta Pan-Amazonske Sinode priznao je u srijedu da podržava ređenje žena za svećenice i da sastanak ovog mjeseca vidi kao jedan mogući korak ka ostvarenju tog cilja.

Upitan o tome na jučerašnjoj konferenciju za tisak, umirovljeni biskup rođen u Austriji, Erwin Kräutler iz Xingua u Brazilu, je rekao: “Kažem vam da za mene ne postoji …” i borivši se na pronađe pravu riječ dodao: “Zašto žene ne mogu biti zaređene? Zašto?”

Upitan želi li, dakle, da žene budu zaređene za svećenike, odgovorio je. “Si [da], logično.”

Kada mu je postavljeno pitanje vidi li on sinodu kao sredstvo za postizanje tog cilja, opet se dvojio oko odgovora, a službenik za komunikacije ga je potakao da završi razgovor, no ipak je odgovorio: “Možda korak do toga.”

“Mnogi se biskupi [na sinodi] zalažu za ženski đakonat”, ustvrdio je.

Slikovni rezultat za bishop Erwin Kräutler

Govoreći ranije na brifingu za novinare, rekao je da u većinu amazonskih zajednica “žene koordiniraju i usmjeravaju, tako da o tome moramo razmišljati.”

“Čujemo mnogo o ulozi žene, ali što ćemo im reći? “Da, vrlo ste dobri, ali …” Trebamo konkretna rješenja, i zato razmišljam o ženskom đakonatu.”

Biskup Kräutler, misionar koji je proveo dugi niz godina u Brazilu braneći prava domorodačkih naroda i siromašnih u regiji, nadaleko je poznat kao glavni autor osporavanog radnog dokumenta sinoda, odnosno Instrumentum Laboris.

Umirovljeni biskup također je vodeći zagovornik ređenja oženjenih muškaraca “dokazane vrline” (viri probati) kao svećenika, kako bi sakramente, prije svega Euharistiju, doveli u udaljena amazonska područja gdje nedostaje svećenika.

Biskup Kräutler izjavio je novinarima kako procjenjuje da “dvije trećine” biskupa u Amazoni podržava ređenje viri probati.

“Ne postoji druga opcija”, naglasio je. “Domorodački narodi ne razumiju celibat”, dodao je i prisjetio se mnogo puta kako bi išao u selo i prvo što su ga pitali bilo je: “Gdje je tvoja supruga?”

“Morao sam objasniti da nisam oženjen i gotovo su me sažalijevali rekavši:” O, jadni čovječe.” Dodao je da je drugi put kad se to dogodilo, odgovorio: “Daleko je” i mislio je na svoju majku.

“Autohtoni narodi, barem oni koje sam upoznao, ne mogu shvatiti činjenicu da muškarac nije oženjen”, rekao je

Citirajući Sveto pismo, biskup Kräutler rekao je da vjeruje da je važnije donijeti Euharistiju ljudima nego održati obvezni celibat.

To se pitanje često postavljalo do sada tijekom sinode, ali također je naišlo na znatna protivljenja, pri čemu su neki ponudili evangelizaciju kao odgovor, te promicanje svećeničkih zvanja, umjesto promicanja promjene u prirodi svećeništva.

Izvor