Naslovnica Crkva Koliko biskupa i kardinala podržava LGBT zajednicu?

Koliko biskupa i kardinala podržava LGBT zajednicu?

1767
0

Uoči jedne od najvećih homoseksualnih “parada ponosa” na svijetu, otac James Martin SJ slavio je tzv. Pre-Pride Mass, misu prije “prajda”, tijekom koje je “LGBT katolicima” poručio da budu optimistični jer papa Franjo ima “LGBT prijatelje” i “imenovao je mnoge kardinale nadbiskupe i biskupe koji podržavaju LGBT zajednicu.” (Izvor)

Cjelovita homilija može se pročitati na Martinovoj facebook stranici.

Zašto je otac James Martin važan? Prvenstvo zato što ima ogroman medijski utjecaj, toliko da ga je Sveta Stolica imenovala savjetnikom Tajništva za komunikacije. Čak je hrvatska provincija Družbe Isusove objavila jednu od njegovih knjiga, pod znakovitim nazivom Isusovački vodič za (gotovo) sve“.

A koliko ima istine u njegovoj poruci homoseksualnim zajednicama vidimo u vijesti koja je isplivala netom nakon Martinove izjave, a radi se o biskupu koji je zadužen za problematiku seksualnog zlostavljanja u Crkvi.

Naime, malteški nadbiskup Charles Scicluna javno je odobrio poruku kojom se na društvenim mrežama promovira “parada ponosa” u New Yorku. (vidi gore)

Nadbiskup, koji je inače pomoćni tajnik Kongregacije za nauk vjere te je početkom ove godine imao vodeću ulogu na samitu biskupa o zaštiti maloljetnika u Crkvi, “lajkao” je tweet od Charlieja Joughina, istaknutog zagovornika LGBT prava u Washingtonu.

Tweet, datiran 1. srpnja, prikazuje fotografiju na kojoj dva muškaraca slave paradu ‘ponosa’ u New Yorku s riječima: “Going out with a bang”.

S ovom paradom završio je “LGBT mjesec ponosa”, koji se održavao tijekom lipnja i obilježen je paradama u gradovima širom svijeta (koje su javno podržali i neki svećenici, npr. ovdje).

Nadbiskup Scicluna je svojedobno bio upleten u kontroverze oko pitanja homoseksualnosti još u veljači, na samitu biskupa u Vatikanu kada je novinarima rekao kako su i homoseksualnost i heteroseksualnost “ljudska stanja koja prepoznajemo, i postoje, ali nisu nešto što stvarno predisponira na grijeh”.

Biskup je tada upitan zašto se riječ “homoseksualnost” nije uopće spomenula na samitu unatoč izvješću koje pokazuje da su više od 80% žrtava zlostavljanja u Crkvi bili dječaci postpubertetske dobi. Nadbiskup Scicluna je odgovorio kako kod slučajeva zlostavljanja “nemamo kategorije ljudi” nego pojedince. A s obzirom na desetljeća široko rasprostranjene homoseksualnosti u američkim bogoslovnim sjemeništima, rekao je: “Ne možemo se baviti takvim neprimjerenim ponašanjem, koje je grešno, ali se ne odnosi na seksualno zlostavljanje maloljetnika.”

No, još više kontroverzi je uslijedilo kada je jedan svećenik, gostujući u programu malteške televizije u ožujku odobrio homoseksualnost rekavši da ju je ‘stvorio Bog’ i ‘dio je njegova plana’. Sam nadbiskup Scicluna zamolio je ovog svećenika, oca Kevina Schembrija, da se pojavi na programu umjesto njega. Tada je otac Schembri, koji predaje kanonsko pravo na Sveučilištu u Malti, izjavio kako je Bog stvorio ljude s “različitom seksualnom orijentacijom“, te da biti homoseksualac “ne može biti nešto loše, jer ga je On stvorio”.

“Gdje je ljubav, tu je Bog”, rekao je otac Schembri, koji je poznat po svojoj službi za istospolne katolike, dodajući da je homoseksualna ljubav jednostavno “varijanta” koju je stvorio Bog. (vidi ovdje)

(O sablažnjivom istupu svog svećenika biskup se nije očitovao- iako je bio zamoljen od grupe malteških laika u javno objavljenom pismu još u svibnju.)