Naslovnica Crkva Korizma kao razdoblje naše cjelovite obnove

Korizma kao razdoblje naše cjelovite obnove

351
0
Kako nas korizma može obnoviti u svim područjima našega života…?

Cilj korizme nije post sam po sebi, jer ako on sam po sebi postane cilj tada izobličuje lice. Razlog i cilj posta je bolje upoznati lice Gospodinovo koje je milosrdno i oslobađa srce od sebičnosti.

Kako kaže Krist u današnjem evanđelju: »I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti, naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.« (Mt 6, 16-18)

Korizma nas može promijeniti i ako se to dogodi onda smo uspjeli u onome što je njen cilj. Ona je kao „kondicijski trening“ s kojim ćemo postići najbolje rezultate.

Ona dakle nije najava jednog tmurnog razdoblja u kojem ćemo sebi zadati odricanje od nečega što nam je možda inače najdraže za pojesti ili popiti. Ako je budemo tako promatrali, onda ćemo jedva čekati da to razdoblje što brže prođe kako bismo opet nastavili po starom.

Međutim, ako je budemo promatrali u njenom pravom značenju, odnosno kao priliku da bolje upoznamo Gospodina i da produbimo naš odnos s njime, onda ćemo imati puno više razloga da je na poseban način zavolimo i iskoristimo što bolje možemo.

SKUPA S KRISTOM PORAZITI ZLO KOJE IZOLIRA…

Dakle, shvatiti korizmu kao razdoblje naše cjelovite obnove i razdoblje za donošenje važnih životnih odluka, životnih promjena i sl. U čemu će nam pomoći upravo bolje upoznavanje Isusa Krista. Jer upravo naš dublji odnos s Isusom mijenjat će naš život u svakom pogledu i davati potrebnu snagu za svaku novu promjenu.

Eto recimo sami primjer Isusa koji odlazi u pustinju pred javni nastup govor je o jednoj važnoj prethodnoj pripravi. Mi zato provodimo ovo vrijeme više s Isusom koji će nam pokazati kako se svladava ono neko zlo koje nas je do sada sprječavalo da napravimo zaokret u životu.

Isus nas dakle želi poučiti da post (ali i ostala djela) ne promatramo na negativan način (jer onda postaju teška i besmislena), nego na način posebnog druženja s njime i to će nam onda biti posebna radost…

Korizma tada postaje posebno lijepo razdoblje u kojem se u nama budi nova životna radost (s proljećem).

Slikovni rezultat za praying in front crossNeka dakle korizma bude naša posebna priprava, „kondicijski trening“ priprave s Kristom kao našim „trenerom“ (kroz molitvu, post i dobra djela), da porazimo svako zlo koje nas je željelo izolirati i zadržati u stanju jada…

Sa stranice dominikanci.hr