Naslovnica Crkva Krist nas želi istrgnuti iz sadašnjega svijeta opakoga

Krist nas želi istrgnuti iz sadašnjega svijeta opakoga

511
0

Isus Krist je došao da nas spasi od naših grijeha; to je svakako istina. Sveti nam Pavao govori: „Vjerodostojna je riječ i vrijedna da se posve prihvati: Isus Krist dođe na svijet spasiti grešnike, od kojih sam prvi ja.“ (1 Tim 1,15).

Sveti Pavao spomenuo je još jednu istinu, koju prečesto zaboravljamo, a rečeno je stanovnicima Galacije:

Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista, koji sam sebe dade za grijehe naše da nas istrgne iz sadašnjega zla svijeta opakoga kao što je volja Boga i Oca našega, komu slava u vijeke vjekova! Amen.“ (Gal 1, 3-4).

Dakle, Isus nas je došao spasiti od “sadašnjeg svijeta opakoga”.

Kakav je to opaki svijet i koja su njegova zla? To je više od pukog vremenskog razdoblja. To je skup, sveukupnost filozofija, ideologija, moći, iluzija i grješnih stavova koji su nam suprotstavljeni. Ovaj Svijet i knez ovog svijeta nastoje nas namamiti u svoje područje, zadobiti našu odanost, naša srca.

Ovo je naša najveća svakodnevna bitka. Živimo u svijetu punom glasnih zvukova, blještavih svjetala, živopisnih slika i ponuda. U vremenu u kojem dominiraju razni mediji, rijetko koji trenutak nije ispunjen ometanjem i “priđi bliže” ponudama koje privlače našu palu prirodu. Premda Sotona, knez ovoga svijeta, orkestrira, mnogi se ovom dogovoru dragovoljno priključuju, jer postoji golema zarada i slava i moć koju dobivaju oni koji sudjeluju u sustavu.

Krist Isus je došao da nas spasi od naših grijeha, kao i od sadašnjeg opakog svijeta. Razumijemo li to? Je li nam ta ideja privlačna?

Većina kršćana se bez većeg oklijevanja potpuno izlaže ovom vremenu i prihvaća čak i najgrublje prijedloge bez pitanja. Ta stajališta se prihvaćaju nekritično jer su popularna i privlačna, dok se Evanđelje kritizira kao nevažno ili čak odbija s gnušanjem. Dragovoljno provodimo sate i sate izlažući svoje umova i srca ovom svijetu i njegovim vrijednostima, dok je postalo izazov moliti čak i deset minuta dnevno.

Sveti Ivan nam poručuje:
Ne ljubite svijeta ni što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve. Jer što je god svjetovno – požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života – nije od Oca, nego od svijeta. Svijet prolazi i požuda njegova, a tko čini volju Božju, ostaje dovijeka.„(1 Iv 2, 15-17).

Sveti Jakov dodaje:
„Preljubnici! Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu? Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijatelja Božjega.„(Jak 4,4).

Stoga se doista moramo spasiti od sadašnjeg zlog i opakog vremena. Naša su srca slaba i lako se prepuštamo očito prolaznim stvarima, a udaljujemo se od onoga što je trajno i istinsko. Bez Krista postajemo lake mete.

Pomozi nam, Gospodine; naša ranjena srca se bore za sve pogrešne stvari na svim pogrešnim mjestima. Spasi nas, Gospodine, od sadašnjega svijeta opakog!

Izvor