Naslovnica Crkva Krunica i škapular

Krunica i škapular

2430
0

Povodom Gospe Karmelske

Na stranicama drevne povijesti karmelićanskog Reda (napisane na srednjovjekovnom latinskom od zaboravljenog pisca po imenu Ventimiglia) nalazi se ovaj tekst:

Tri slavna Božja čovjeka susrela su se na uglu jedne ulice u Rimu. Oni su bili fra Dominik, zauzet okupljanjem novaka za novi vjerski Red propovjednika; brat Franjo, prijatelj ptica i životinja, a osobito drag siromašnima; i Angelus, koji je bio pozvan u Rim iz Karmela, u Palestini, zbog svog čuvenog propovijedanja.

U njihovom slučajnom susretu, prosvijetljeni Duhom Svetim, trojica muškaraca su se međusobno prepoznali i, tijekom razgovora (kao što je zabilježeno od strane raznih sljedbenika koji su bili prisutni), izrekli su proročanstva jedan drugom. Sveti Angelus prorekao je rane svetoga Franje, a Sveti Dominik je rekao:

Jednog dana, brate Angelus, tvojem Redu Karmela Presveta Djevica Marija će dati pobožnost koja će biti poznata po smeđem škapularu, a mojem Redu propovjednika ona će dati pobožnost koja će biti poznata kao krunica. A JEDOGA DANA, PREKO KRUNICE I ŠKAPULARA, ONA ĆE SPASITI SVIJET.”

(Iz knjige The Sign of Her Heart by John M. Haffert)