Naslovnica Crkva Kuda vodi pojednostavljenje procedure za poništenje braka?

Kuda vodi pojednostavljenje procedure za poništenje braka?

2453
0

Početkom ove godine pisali smo o mogućim promjenama u procesu poništenje crkvenog braka:

Doktrinarno, ne može se ništa mijenjati. Crkveno učenje o svetosti i nerazrješivosti braka je jasno i nepobitno. Oni koji žele olakšati pristup pričesti razvedenim i ponovno vjenčanim parovima (misli se na drugi brak, op.) nemaju velikog manevarskog prostora, osim ako ne žele učiniti veliku štetu Crkvi i izravnim zapovijedima našeg Gospodina da ono “što je Bog sjedinio, nitko ne razdvaja.

No Papa i kardinali teško mogu završiti ovu sinodu sa statusom quo jer bi tako sve nade za promjenama i reformama, koje su potaknuli među modernistima bile izgubljene. Zato će se tražiti kompromisno rješenje, a jedino moguće je olakšati proces kod crkvenog poništenja braka.

Nemojte me krivo shvatiti, postoje brakovi koji se nikada u stvarnosti nisu ni dogodili i doista su ništavni zbog realnih okolnosti. Proces poništenja braka je potreban. No, bojim se kako će se vrata toliko široko otvoriti da će u budućnosti gotovo sve molbe biti prihvaćene.
….
A budimo iskreni, bez obzira na tekst naputka koji će doći sa sinode, poruka će biti jasna i glasna svim progresivnim biskupima i njihovim pomoćnicima koji se bave crkvenim poništenjima diljem svijeta. Podijelite ih koliko možete. I mnogi će učiniti upravo to. Možemo očekivati da će se crkveno poništenje braka u Njemačkoj i nekim drugim zemljama odobriti milijunima ljudi, i to za najbanalnije izgovore. I brzo će se pročuti: nabavite svoje katoličke razvode, jeftino i jednostavno.
Ako se to dogodi, mislim da će Crkva učiniti više štete za brak u ovom jednom slučaju nego cijeli pokret za priznanje homoseksualnog braka.
Nema jednostavnih odgovora na ovo pitanje, ali ima loših. Ako Sinoda misli da je jednostavan odgovor olakšati procese za poništenje braka, možete biti uvjereni da je odgovor vjerojatno gori od problema koji nastoje riješiti. Izvor

A ovih dana čitamo vijesti:

Papa Franjo je još prije par tjedana odlučio formirati posebno stručno povjerenstvo koje za cilj ima definirati promjene u kanonskom zakonu koje bi pojednostavile proceduru proglašenja nekog braka ništavnim, uz čuvanje nerazrješivosti sakramenta braka, objavio je danas tiskovni ured Svete stolice.
Povjerenstvo vodi mons. Pio Vito Pinto, sudac Rote Romane, a osim njega u tijelu je još deset kanonskih i teoloških stručnjaka. Odluka je donesena još 2. kolovoza, a sada formirano povjerenstvo odmah će započeti s radom.
Kako je prenio Radio Vatikan, cilj povjerenstva bit će reforma procedure za poništenje braka, njezino pojednostavljivanje uz istodobno čuvanje načela nerazješivosti braka. Bitno.net

A zatim:

Ovih zadnjih par mjeseci uoči Sinode, protivljenje prijedlozima kardinala Kaspera postaje sve snažnije. To znači kako će na samoj Sinodi, samo po sebi, biti vrlo teško onim progresivnim elementima u Crkvi progurati bilo kakve značajnije promjene na razini onih očekivanja koja su se predviđala u proteklih godinu dana.

Ali sada ovo povjerenstvo, odvojeno i paralelno sa Sinodom, ima potencijal učiniti ono što možda ne može ni Sinoda.

Realna opasnost je da bi reforma u procesu poništenja crkvenog braka, bez obzira koliko je dobronamjerna, praktički rezultirala lako dobivenim katoličkim razvodom, pa bi tako ne samo valjani brakovi bili poništeni, nego i same Isusove riječi.
Izvor