Naslovnica Crkva Latinski je bio savršen jezik za misu

Latinski je bio savršen jezik za misu

1066
0

“Latinski je bio savršen jezik za misu. To je jezik Crkve, koji nam omogućuje moliti bez ometanja.

Vidite, svrha mise je moliti i biti povezan s raspećem i slavnom gozbom u kojoj sudjelujemo po Svetoj pričesti. On je tu. Ali toliko toga je narušeno svakodnevnim govorom.”

Tijekom latinske mise, ako ste željeli pratiti na (engleskom) jeziku, imali ste misal. Bilo je gotovo mistično. Pružao vam je svijest o nebu, o čudesnoj poniznost Boga koji se objavljuje pod prilikama kruha i vina. Ljubav koju je ima prema nama; Njegova želja da ostane s nama je jednostavno veličanstvena. Mogao si se koncentrirati na tu ljubav, zato što nisi bio ometan na svom jeziku.”

“Mogao si otići bilo gdje u svijetu i uvijek si znao što se događa. Bio je kontemplativan jer si tijekom Mise mogao zatvoriti oči i vizualizirati ono što se zbilja dogodilo. Mogao si to osjetiti. Mogao si gledati prema Istoku i uvidjeti da je Bog došao i da je stvarno prisutan. Na način kako se to čini danas – gdje je svećenik okrenut prema narodu – to postaje nešto između naroda i svećenika. Prečesto postaje samo neka vrsta druženja, a Isus je gotovo potpuno zaboravljen.”

Majka Angelica, osnivateljica EWTN-a (Eternal Word Television Network)

****

A za sve zainteresirane čitatelje iz Zagreba i okolice, najavljujemo Tradicionalnu latinsku  misu:

U crkvi Krista Kralja na zagrebačkom groblju Mirogoj

ove nedjelje 2. travnja 2017. u 11,30 sati

p. Jérôme Bücker iz Svećeničkog bratstva svetog Petra

služit će tihu tradicionalnu svetu misu na nedjelju Glušnicu.