Naslovnica Crkva Latvijska biskupska konferencija je prva u svijetu pozvala na legalizaciju „homoseksualnih brakova“

Latvijska biskupska konferencija je prva u svijetu pozvala na legalizaciju „homoseksualnih brakova“

1035
0

Latvijska biskupska konferencija je uspjela postići jedan sramotan rekord. Pod vodstvom mons. Zbignevsa Stankevicsa, nadbiskupa Rige, uspjela je postati prva biskupska konferencija u svijetu koja je pozvala na uvođenje „homoseksualnih brakova“.

Ovaj neobičan zahtjev opravdan je pozivom da se „sve ideologije ostave po strani“. Za biskupe to očito uključuje i katoličku vjeru, koja je nespojiva s takvim zahtjevom.

„To je nevjerojatno, ali tragično točno“, rekli su iz katoličke internetske stranice Nuova Bussola Quotidianam, koja je postala uspješnija u obrani katoličkih stavova od latvijskih biskupa. Biskupi su dana 15. prosinca pozvali latvijski parlament da legalizira „homoseksualne brakove“ i „divlje brakove“, što Crkva smatra „nepravilnim odnosom“. Nadbiskup je to otvoreno rekao na izlaganju u parlamentu.

U studenome je Ustavni sud napravio razliku između braka i obitelji, rekavši da „obitelj“ uključuje niz različitih odnosa, dok brak znači samo odnos između muškarca i žene. To je bio poziv za uvođenje „homoseksualnih brakova“. Biskupi su sada upućeni.

Nadbiskup Stankevics opravdao je inicijativu rekavši da je riječ o „ujedinjenju društva, a ne razdvajanju“ i pozvao se na Ivana XXIII., iako bez konteksta. Čini se da je nadbiskup pogrešno razumio neke stvari. Osnova na kojoj se postiže sporazum ne može biti samovolja. To ne može biti samo po sebi svrha. Jedinstvo je posljedica naravnog poretka, a ne njegova suprotnost.

Biskupi „ne bi dovodili u pitanje tradicionalno razumijevanje obitelji“, rekao je nadbiskup. Međutim, oni razdvajaju kršćansko razumijevanje obitelji od pravnog sustava zemlje.

Prošlog listopada papa Franjo izazvao je negodovanje izjavivši da je podržao uvođenje registriranog partnerstava u Argentini kako bi se spriječila legalizacija „homoseksualnih brakova“. Latvijski biskupi nadmašili su ovo pozivom na „homoseksualni brak“ kako bi se „ujedinilo“ društvo.

Kako se onda obitelj, na udaru sa svih strana, može održati kada joj čak i biskupi postaju neprijatelji, ostavljaju je i potkopavaju?

Nadbiskup Stankevics podnio je zahtjev na parlamentarnoj raspravi, a ostali su biskupi u zemlji odmah podržali njegov zahtjev. Latvijska biskupska konferencija napisala je pismo predsjedniku Egilsu Levitsu i predsjednici parlamenta Inari Munriece, u kojem su zatražili održavanje definicije braka kao zajednice muškarca i žene, ali istodobno preporučujući legalizaciju ostalih oblika zajednica.

Kongregacija za nauk vjere objavila je dokument (2003. godine), pod vodstvom tadašnjeg prefekta kardinala Josepha Ratzingera, „Razmatranja u vezi s prijedlozima za pravno priznavanje zajednica između homoseksualnih osoba“, čini se da je dokument ostao nepoznat latvijskom episkopatu.

Homoseksualizacija se nastavlja.

Izvor

O tempora, o mores!