Naslovnica Crkva Lekcija iz Afrike

Lekcija iz Afrike

709
0

Često se zna čuti kako budućnost Crkve leži u Africi. Nakon praćenja izjava koje nam dolaze od Njemačke biskupske konferencije volio bih da je to tako. Pogotovo nakon što sam naišao na ovo izlaganje nadbiskupa Ignatiusa Kaigama, predsjednika Nigerijske biskupske konferencije:

Kritike upućene Katoličkoj Crkvi zbog stajališta oko abortusa i drugih srodnih nemoralnih čina mogu se pripisati naslijeđenim predrasudama kritičara i njihovom neznanju o učenju i tradiciji Crkve.

Prema nadbiskupu,”Katolička crkva je kritizirana zbog svog stajališta u pitanjima kao što su pobačaj, kondomi, homoseksualnost, kloniranje, istraživanja matičnih stanica, itd.” On međutim utvrđuje da se temeljni pogledi Crkve o ključnim moralnim pitanjima ne mogu kompromitirati.

Mjesni ordinarij biskupije Jos dodatno je primijetio da: “Katoličku crkvu često prosuđuju ljudi koje uopće nije briga u što doista vjerujemo. Predrasude koje se prenose s jedne generacije na drugu su toliko zaslijepile kritičare Katoličke Crkve da oni ni ne mogu biti objektivni o katoličkim uvjerenjima i tradiciji.

Nadbiskup Kaigama upozorava na podilaženje željama pojedinih vlada i međunarodnih organizacija koje bi htjele nametnuti svoje izopačene moralne i kulturne vrijednosti afričkom kontinentu, a posebno Nigeriji. Zato, “Ne smije nas progutati tiransko nametanje neke vlade ili međunarodne nevladine organizacija koje žele diktirati moralni trend u svijetu na temelju njihovih sekularnih vrijednosti.”

U Africi se ponekad, bilo da se radi o kontroli populacije, korištenju kondoma, homoseksualnosti itd, stajališta Zapada nameću Afrikancima kroz financijske poticaje. Afrikanci ne smiju vjerovati kako je sve što dolazi sa Zapada idealno.”

Predsjednik Nigerijske biskupske konferencije naglasio je potrebu za “kulturnim, odnosno intelektualnim rasuđivanjem” Afrikanaca odnosno Nigerijaca, dodavši kako: “postoji rizik gubitka naših vrijednosti i opasnost da postanemo niti Afrikanci ni Zapadnjaci. Moramo biti vjerni našem vjerskom nasljeđu čak i u vrijeme kada su neki ljudi, koji su nas upoznali sa kršćanstvom, postali njezini najgorljiviji kritičari, a neki od njih njeguju i patološku mržnju prema crkvenim uputama i moralnih prosudbama.”

(izvor: Rorate Caeli)