Naslovnica Svijet Je li L’Osservatore Romano objektivan promatrač stvarnosti?

Je li L’Osservatore Romano objektivan promatrač stvarnosti?

668
0

Vatikanski poluslužbeni dnevnik L’Osservatore Romano kritizirao je jednostrane medijske izvještaje, lažne vijesti – „fake news” i krivotvorenje Papinih govora. Kako piše Bitno.net, u tzv. Post-činjeničnom dobu i Katolička Crkva sve je češće cilj „spirale lažiranja” koje se predstavljaju kao istine, ističe se u uvodniku izdanja od 29. prosinca.

Nažalost, nije ni cijenjeni L’Osservatore Romano što je nekad bio. Dapače, u zadnje vrijeme i oni su skloni objavljivanju i te kako nebuloznih vijesti i reportaža, ponajviše promovirajući, blago rečeno, s jedne strane novu avangardnu teologiju i s druge strane progresivnu, da ne kažem socijalističku politiku.

Evo samo jednog primjera – istog dana kada je objavljen ovaj gore navedeni članak o lažnim vijestima, pomoćni urednik L’Osservatore Romano Giuseppe Fiorentino objavljuje članak o tome kako je globalizacija uništila ekonomiju u Brazilu te kako su zli kapitalisti jedini profitirali od početnog rasta Brazilske ekonomije. Fiorentino zatim citira cijeli niz izvješća ljevičarskih institucija poput Oxfama, koji ništa druga i ne rade osim što plasiraju ‘fake news’ u korist svoje socijalističke ideologije.

A ono što L’Osservatore Romano zaboravlja kada piše o Brazilu (a tu bi se moglo uvrstiti i niz zemalja Južne Amerike) jest da je upravo socijalizam ona ideologija koja je uništila društvo, ne samo u Brazilu, nego po cijelom kontinentu.

Samo za primjer, kada se već govori o Brazilu, on je devedesetih godina imao ekonomiju koja je bila među najviše obećavajućim u južnoj hemisferi. Kao peta najveća zemlja na svijetu što se tiče površine i broja stanovnika, uz to blagoslovljena obilnim prirodnim bogatstvima, činilo se da je Brazil ostavio za sobom sve nedaće inflacije, gospodarske krize i politička previranja.

Onda su socijalisti došli na vlast i oteli budućnost te zemlje.

Prije petnaest godina, kada je Luiz Inácio Lula da Silva (nadimak “Lula”) izabran za predsjednika, Brazil je prihvatio socijalizam Radničke stranke. Nisu bili podvrgnuti potpunom kaosu, poput onoga koji je pretrpio narod u Venezueli, ali ih je zahvatila dovoljna mjera korupcije i samouništenja koje su zemlju bacile na koljena. Gotovo polovica državnog proračuna se troši na mirovine, a proračunski deficit, porezi, javni dug, inflacija cijena i nezaposlenost su jako visoki i nekontrolirano rastu.

To je prava politička i ekonomska slika Brazila.

Ali ono što bi ipak trebalo zabrinuti list kao što je L’Osservatore Romano je stanje Katoličke Crkve u Brazilu, a o tome ne pišu.

Brazil uskoro više neće biti država s najvećim brojem katolika na svijetu. Godinama je broj onih koji se izjašnjavaju kao rimokatolici u velikom padu, a posljednja anketa Instituta Datafolha ukazuje na gubitak od oko 9 milijuna vjernika u samo dvije godine. 44 posto onih koji danas tvrde da su pripadnici Evanđeoske protestantske crkve dolaze iz Katoličke Crkve. Brazilski institut za geografiju i statistiku (IBGE), agencija odgovorna za popis stanovništva, predviđa da će do 2040. broj protestanata premašiti broj katolika u zemlji.

A čime se Crkva u Brazilu bavila posljednjih pedesetak godina?

Teologija oslobođenja, radikalna marksistička interpretacija katoličke teologije, pronašla je široko prihvaćanje u brazilskoj Katoličkoj Crkvi. Leonardo Boff, glavni eksponent teologije oslobođenja u Brazilu, iako više nije član Crkve, i dan-danas je važna javna ličnost među istaknutim katolicima.

Obični vjernici su dakako pronašli u evanđeoskom protestantizmu nekakvu zaštitu od socijalističkog trabunjanja tamošnjih teologa, koji eto sada, imaju i svoje saveznike u samom Rimu.