Naslovnica Crkva Libanon je kršćansko uporište na Bliskom Istoku. Ali, koliko još dugo?

Libanon je kršćansko uporište na Bliskom Istoku. Ali, koliko još dugo?

262
0

Kršćani na Bliskom Istoku mogli bi izgubiti „posljednje uporište“ dok se Libanon nalazi u krizi, rekao je najviši katolički prelat u Libanonu.

Govoreći na video konferenciji 10. rujna, organiziranoj od Fordham Instituta za religiju i kulturu, maronitski patrijarh kardinal Bechara Rai je rekao: „Libanon, posljednje kršćansko uporište na Bliskom Istoku, je dom muslimanskih i kršćanskih zajednica (ukupno 18 konfesionalnih zajednica) koje žive zajedno jednake u pravima i dužnostima. Libanon je jedina demokratska i sekularna država u arapskom svijetu. To je primjer sklada u različitosti.“

Kardinal je nastavio kako se s ekonomskom krizom započetom prije pandemije COVIDa – 19 te eksplozijom u Bejrutu (4. kolovoza), koja je ostavila tristo tisuća ljudi bez doma, zemlja suočava s egzistencijalnom i do sada neviđenom krizom.

Praksa kršćanstva u Libanonu je jedinstvena na Bliskom Istoku. Kardinal Rai je zatim dodao: „U svim ostalim arapskim zemljama islam je državna religija dok kršćani nemaju priliku izraziti svoje mišljenje u društvu. Ne postoji takva stvar kao što je sloboda savjesti.“ U daljnjem dijelu govora nastavlja: „Ako kršćanin želi postati musliman to je uredu, ali ako musliman želi postati kršćaninom može biti ubijen. Zato je libanonsko društvo toliko važno.“

Kardinal Rai ističe da je rat u Iraku rezultirao uništavanjem kršćanstva na Bliskom Istoku. Milijun i pol kršćana živjelo je u Iraku prije američke invazije. Kao posljedica rata milijun kršćana je raseljeno. Iako su neki svećenici i biskupi ostali u Iraku; kršćanske škole, bolnice i sveučilišta ne mogu više funkcionirati.

Kardinal Rai zaključuje: „Posljedica je da se narušio utjecaj kršćana na društvo. Zato smo tako odlučni u održavanju Libanona kao snažne države. Slabljenje kršćanskih zajednica u Libanonu bio bi veliki gubitak za Libanon, Bliski Istok i u konačnici za cijeli svijet“.

Izvor