Naslovnica Crkva Live Stream- predavanje kardinala Roberta Saraha

Live Stream- predavanje kardinala Roberta Saraha

567
0
Naše čitatelje će možda zanimati predavanje kardinala Roberta Saraha, prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, koje će se održati u katedrali sv. Mihaela u Torontu, a počinje danas u ponoć (19. sati po kanadskom vremenu).
Livestream večernje molitve i predavanja možete gledati ovdje:

Live Stream

Inače, kardinal Sarah je postao (ponovno) aktivan u zadnje vrijeme, otvoreno govoreći u javnosti i s vjernicima o problema kako u Crkvi tako i u svijetu.

Tako je nedavno, nakon prezentacije knjige Bog ili ništa u Belgiji, odgovarajući na pitanja spomenuo i određene tendencije da se promijeni katolička moralnost i učenje, osobito u odnosu na život, brak i obitelj. Kardinal je prozvao ideologije i interesne skupine koje “s moćnim financijskim sredstvima i medijskim vezama napadaju prirodnu svrhu braka i zalažu se za uništavanje prvotne obiteljske zajednice“.

Govoreći u Belgiji, čija mjesna Crkva prolazi najteže dane i spada među najviše uništene Crkve u Europi, Sarah se nije bojao izreći teške riječi na račun svoje braće u episkopatu:

“Neki visoki prelati, prije svega oni koji dolaze iz bogatih država, rade na izmjenama kršćanskog morala, posebice u vezi apsolutnog poštovanja života od začeća do prirodne smrti, pitanju rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih i drugih problematičnih obiteljskih situacija. Ovi “čuvari vjere”, međutim, ne smiju zaboraviti činjenicu da su problemi koji uzrokuju raspad i krah braka- problemi prirodnog morala.”

Ali kardinal se nije tu zaustavio. Mirno je nastavio:

Velika odstupanja su postala vidljiva kada su neki prelati ili katolički intelektualci počeli govoriti ili pisati dajući ‘zeleno svjetlo za pobačaj’ ili ‘zeleno svjetlo za eutanaziju’. Sada, dok neki katolici odustaju od Isusovog učenja i crkvenog učiteljstva, oni pridonose uništavanju prirodne institucije braka, kao i obitelji, i sada je cijela ljudska obitelj ta koja se našla pred slomom zbog nove izdaje jednog dijela svećenstva.

U ovoj godini u kojoj se slavi 50. godišnjica enciklike Humanae Vitae, bez ikakvog nastojanja da sakrije ili ublaži svoje misli, kardinal je vrlo snažno govorio:

Crkva se treba obratiti enciklici Humanae Vitae Pavla VI. kao i učenju Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. o ovim važnim pitanjima za čovječanstvo. I sam papa Franjo ostaje na istoj liniji sa svojim prethodnicima kada naglašava jedinstvo između Evanđelja ljubavi i Evanđelja mira. Crkva mora snažno i nedvosmisleno potvrditi učiteljsku težinu svojega učenja, jasno pokazati svoj kontinuitet [Tradiciju] i zaštititi ovo blago od predatora ovoga svijeta bez Boga [u kojem živimo].

Kardinal je zatim upozorio na nedostatak vjere:

“Vjera nedostaje, ne samo na razini Božjeg naroda nego i među onima koji su odgovorni za Crkvu, ponekad se možemo se pitati vjerujemo li mi doista?

Mislim da danas postoji velika kriza vjere i velika kriza našeg osobnog odnosa s Bogom.

Izvor