Naslovnica Društvo Ljudska prava su nekad bila dragocjena baština Europe

Ljudska prava su nekad bila dragocjena baština Europe

1109
0

Mnoge je rasprave pokrenula odluka francuskog Parlamenta koji je 27. studenog, jednom rezolucijom, definirao pobačaj kao „temeljno pravo“. Odluka je u skladu s težnjama koje se mogu vidjeti u mnogim zemljama, a njome se oduzima pravo na život i na prigovor savjesti. Ta je prava pak papa Franjo, na nedavnom susretu s Udrugom katoličkih liječnika, potvrdio kao temeljna. U razgovoru za Radio Vatikan, pravnik Carlo Cardia, profesor kanonskog prava na rimskom Sveučilištu Roma Tre, s tim je u vezi rekao:

Izvan sebe sam, iako moram priznati da sam kao odvjetnik već bio svjedok pojava ove vrste, koje imaju zajednički naziv: uskratiti prava sadržana u međunarodnim poveljama dvadesetog stoljeća. Govoriti o pobačaju kao „temeljnom pravu“ znači negirati pravo na život, što je osnova svih konvencija i međunarodnih deklaracija o ljudskim pravima, počevši od Opće deklaracije iz 1948. godine. Danas imamo parlament koji negira pravo na život, a to je temelj svih međunarodnih povelja o ljudskim pravima. Ovo nije iznimka: srušene su brane! To je – nastavio je profesor Cardia – otvoren put pred trudnom ženom da može učiniti što god želi, jer ako je to temeljno pravo, nitko joj se ne smije suprotstaviti. A onda, reći ću nešto što bi vas moglo sablazniti; ako je to temeljno ljudsko pravo, država bi trebala pomoći ostvarivanje tog prava – zaključio je zabrinuto Cardia.

Na pitanje kako je moguće da se na pravnoj razini niječu osnovna ljudska prava, Cardia je odgovorio da to nije prvi put te nastavio: Zakonodavstva u nekim zemljama uvode istospolni brak koji je isto tako u suprotnosti s poveljama o ljudskim pravima. Pravo na usvajanje djece od strane homoseksualnih parova negira pravo djeteta na oca i majku. Postoje zakoni koji priječe djetetu da ikada ima mamu! To je strašno kršenje ljudskih prava, zaključio je istaknuti pravnik.

Do nedavno se činilo kao da zaboravljamo međunarodne povelje, no sada ih gazimo – kazao je Cardia i nastavio govoriti o slobodi savjesti i pravu na prigovor savjesti koje se oduvijek smatralo neupitnom činjenicom. Prigovor savjesti se u Sjedinjenim Američkim Državama danas negira na različitim razinama. Poznati Obama Care obvezuje vjerske institucije na distribuciju i plaćanje kontracepcije. U Engleskoj postoji vrlo snažan pritisak i ograničenje na prigovor savjesti po pitanju pobačaja. Prigovor savjesti zanijekan je u Francuskoj i Španjolskoj radi istospolnih brakova… i tako bih mogao nabrajati pola sata.

Ljudska su prava – tvrdi Cardia – bila dragocjena baština Europe, jer su imala značenje antitotalitarizma. Država ne može činiti što hoće; država nema vlast nad čovjekom. Danas pišemo zakone u kojima jedan čovjek ima vlast nad drugim, to je individualni totalitarizam. Ono što je bila baština, mi razaramo i prodajemo. Kako ćemo govoriti narodima koji žive u siromaštvu, bijedi, napuštenosti, kada sami kažemo: „Ne, život ne vrijedi ništa!“ … Evo, Zapad gubi svoj glas – zaključio je profesor Cardia.

Izvor