Naslovnica Papa Franjo Lobiranje prije konklava?

Lobiranje prije konklava?

1261
0

Austen Ivereigh, britanski pisac koji je nekada služio kao glasnogovornik kardinala Cormac Murphy-O’Connora, tvrdi u svojoj novoj knjizi da se engleski prelat udružio s kardinalom Karlom Lehmannom, Walterom Kasperom, i Godfried Danneelsom radi lobiranja za budućeg papu Franju- neposredno prije konklava u ožujku 2013.

Oni su naučili lekciju iz 2005. godine“, izjavio je Ivereigh. “Prvo su osigurali Bergogliov pristanak. Upitan je li voljan pristati, on je rekao kako je uvjeren da u ovom trenutku krize u Crkvi nema kardinala koji bi mogao odbiti ako se to od njega traži.

Kada sam prvi put naišao na ovu priču pomislio sam – pa što onda – kao da se nije tako oduvijek radilo. Ali vrlo brzo su stigli oštri demantiji.

Kardinal Murphy-O’Connor želi odagnati bilo kakve zabune koje proizlaze iz knjige Austen Ivereigh-a o papi Franji“, stoji u pismu koje je medijima uputio kardinalov tajnik. “Želi razjasniti kako s njegove strane, a koliko on zna, ni od bilo kojeg drugog kardinala, uoči konklava nije bilo nikakvih pokušaja da se od tadašnjeg kardinala Bergoglia osigura pristanak za papinskog kandidata.

Federico Lombardi, ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice, rekao je da su “sva četiri gore navedena kardinala izričito demantirali ovakav opis događaja, kako u pogledu traženje neke ranije suglasnosti kardinala Bergoglia tako i u pogledu nekakve kampanja za njegov izbor.

Nakon ove izjave, Ivereigh je na Twitteru napisao “žao mi je zbog implikacija koje bi upućivala na postojanje nekog sporazum pred konklave oko izbora Bergoglia.

Oni  službeno nisu zatražili njegovu suglasnost, kako se sugerira na početku 355. stranice, ali su ovog puta bili uvjereni kako on neće odbiti nominaciju … Inače, tvrdnja je točna.

Inače je sam kardinal Murphy-O’Connor izjavio neposredno nakon izbora: “Svi su kardinali imali sastanak s njim u Dvorani blagoslova, dva dana nakon njegova izbora. Svi smo mu prišli, jedan po jedan. Dočekao me vrlo toplo i rekao nešto poput: “Ovo je tvoja krivnja. Što si mi učinio? “

Zašto je ova priča toliko kontroverzna?

U strogo intoniranoj apostolskoj konstituciji iz 1996. pape Ivana Pavla II. piše:

Kardinali birači će se dodatno suzdržati od bilo kakvog oblika pakta, sporazuma, obećanja ili drugog opredjeljenja bilo koje vrste koje bi ih obvezalo dati ili uskratiti svoj glas  osobi ili osobama. Ako je to ipak učinjeno, čak i pod prisegom, proglašavam takvu obavezu ništavom te se nitko nije obavezan pridržavati tog dogovora, a ja ovime izričem kaznu izopćenja latae sententiae za one koji prekrše tu zabranu.