Naslovnica Društvo Mađarska: Nećemo se ispričavati što smo zaštitili djecu

Mađarska: Nećemo se ispričavati što smo zaštitili djecu

566
0

Utakmica skupine F između Njemačke i Mađarske igra se u srijedu na Allianz Areni u Münchenu, a tamošnje vlasti odlučile su stadion osvijetliti u duginim bojama.

Gradsko vijeće ovim simboličnim prosvjedom želi poslati poruku solidarnosti LGBT zajednici u Mađarskoj zbog nedavno izglasanog zakona koji- prema münchenskim gradskim vijećnicima- predstavlja ‘novi korak prema obespravljivanju lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih ljudi, te još jedan nasilni akt nakon niza godina koje predstavljaju sustavno ograničenje vladavine zakona i osnovnih sloboda u Mađarskoj’.

A istinu o novom zakonu u Mađarskoj možete pročitati u priopćenju državnog tajnika za međunarodne komunikacije i odnose mađarskog premijera, koji prenosimo u cijelosti:

”Kad je riječ o zaštiti naše djece, nema sumnje: Imamo nultu toleranciju za pedofile, a također inzistiramo na tome da obrazovanje djece o seksualnoj orijentaciji mora biti zaštićeno kao jedino pravo roditelja.
Mađarska je pobrala puno priznanja za našu pro-obiteljsku politiku. Osim ovih politika i konkretne financijske podrške koja se nudi obiteljima, a koje su rezultirale sve većim brojem brakova i rođenih, usvojili smo i niz odredbi u interesu zaštite djece.
Svako dijete ima pravo na zaštitu i njegu potrebnu za njegov pravilan tjelesni, mentalni i moralni razvoj – to je utvrđeno u Osnovnom zakonodavstvu Mađarske. Deveta izmjena i dopuna mađarskog ustava, usvojena prošlog prosinca, osigurava pravo djeteta da bude identificirano prema njegovom biološkom spolu pri rođenju, a odgoj temeljen na mađarskom ustavnom identitetu i kršćanskoj kulturi.
A sada će novi zakon, koji je donijela Narodna skupština, dodatno ojačati zaštitu djece: mađarski kazneni zakon postat će stroži u slučaju seksualnih prijestupnika, s povećanim kaznama i bez zastare za najteža kaznena djela. Štoviše, stvorit će se registar pedofila kako bi im se spriječilo da rade na poslovima na kojima bi se susretali s djecom. U svjetlu nedavnih kritika iz oporbenih redova, možemo se samo nadati da to uopće nije neprihvatljivo.
Zakon također zabranjuje prikazivanje ili promicanje homoseksualnosti i promjene spola maloljetnicima i dopušta samo registriranim nevladinim organizacijama da pružaju informacije o tim temama. Da, mislimo da je to neophodno kako bi se zaštitila djeca u njihovom spolnom razvoju. Također vjerujemo da bi se određeni sadržaj trebao uvoditi samo u odgovarajućoj dobi u interesu zdravog psihološkog i mentalnog razvoja djece.
Nacrt zakona zapravo služi za izmjenu ranijeg zakona (Zakon XLVIII iz 2008. o osnovnim zahtjevima i određenim ograničenjima u komercijalnim oglašivačkim djelatnostima), koji je već zabranio da se maloljetnicima prikazuju reklame koje seksualnost prikazuju samo po sebi ili popularizira odstupanje od rodnog identiteta dodijeljenog pri rođenju, spolne promjene ili homoseksualnost. Dakle, zapravo nema ništa novo: Jednostavno povećavamo zaštitu ranjive skupine – nešto što oporba nastoji ometati.
Umjesto da vodimo bitke oko rodne ideologije, usredotočimo se na važne stvari: zaštitu i zdrav razvoj djece u Mađarskoj i očuvanje prava roditelja da svoju djecu educiraju o tim osjetljivim pitanjima.’
Zoltan Kovacs, državni tajnik za međunarodne komunikacije i odnose, međunarodni glasnogovornik, kabinet premijera Mađarske.