Naslovnica Društvo MAJČIN DAN 12. 5.

MAJČIN DAN 12. 5.

3161
0

Iako je Majčin dan sekularni praznik u čast svim majkama, on ipak ima duboke korijene u kršćanstvu. Slavlje u čast majkama obilježavalo se i u antičkoj Grčkoj, a i Rimljani su imali sličan blagdan, dok su prvi kršćani počeli obilježavati četvrtu nedjelju u korizmi, odnosno Laetare (raduj se!) u čast Blažene Djevice Marije, majke Isusa Krista. Kako Marija u Katoličkoj crkvi nije samo majka Isusova nego majka Božja ona se slavi kao majka svih ljudi.
U Engleskoj i nekim drugim djelovima Europe, na ovu četvrtu korizmenu nedjelju radnici koji su živjeli udaljeno od svoje rodne župe, bi se na taj dan vraćali kako bi prisustvovali misnom slavlju u svojoj majčinskoj (župnoj) crkvi.
Kao što možemo i pretpostaviti, današnji oblik Majčinog dana dolazi nam iz Sjedinjenih Američkih Država i postao je, u komercijalnom smislu, jedan od glavnih praznika u državi, a zarada na darovima, pogotovo na cvijeću, računaju se u milionima dolara. Svojevremeno je čak i utemeljiteljica Majčinog dana, Anna Jarvis bila razočarana njegovom komercijalizacijom i oštro se tome usprotivila.

Anna-Marie-Jarvis3

 

„Kupovna čestitka ne znači ništa osim da ste previše lijeni pisati ženi koja je učinila više za vas nego bilo tko na svijetu. I bombonjere!? Ponesete kutiju majci- i nakraju većinu pojedete sami. Kako sentimentalno.“

 

 

 

Ipak, ovaj praznik ima puno više smisla nego neki drugi pa bih svakako poželio svim majkama sretan Majčin dan.

P. S. Najveći poklon vašoj majci (za koji ona ni ne mora znati): Prikažite današnju svetu misu za nju.