Naslovnica Crkva Marxu je na srcu EU, a kršćanstvo?

Marxu je na srcu EU, a kršćanstvo?

1191
0

Predsjednik Biskupske europske konferencije kardinal Reinhard Marx, koji je nedavno imenovan i predsjednikom Njemačke biskupske konferencije, a također predstavlja Europu u Papinoj grupi od osam kardinala koji ga savjetuju oko reformi u Vatikanu, održao je govor Komisiji europskih biskupa u kojem je zatražio dodatnu podršku institucijama Europske Unije. Marx se pitao; Koliko smo predani Europi?

U svibnju ove godine su izbori za Europski parlament i još jednom možemo očekivati slab odaziv birača diljem zemalja članica EU-a. Postavlja se pitanje jesmo li postali previše umorni i lijeni da se brinemo o političkim zbivanjima u Europi- našim vlastitim političkim interesima?! Demokratski pokret u Ukrajini nam jasno pokazuje – još jednom- kako se dostignuća naše slobode i demokracije u Europi ne mogu uzeti zdravo za gotovo nego zahtijevaju stalnu potporu svojih građana i naroda. Prije nekoliko godina, Evangelička crkva u Njemačkoj je, zajedno sa Katoličkom crkvom, objavila zajednički tekst pod naslovom “Demokratie braucht Tugenden” (demokracija treba vrline), koji poziva građane da podrže zajednicu. Europska demokracija, također, treba vrline. Trebali bismo se podsjetiti na to u kontekstu predstojećih europskih izbora.

U govoru koji možete pročitati u cijelosti ovdje, uzoriti kardinal nije nijednom spomenuo kršćanstvo, pa zato ne čudi što nije spomenut ni odnos Europske Unije prema pitanjima koja zabrinjavaju katolike, kao što je otvorena politika prema kojoj bi pobačaj i homoseksualni brak postali ‘ljudska prava’. Izgleda kako je tragedija u Ukrajini, po  Marxu, dokaz da Europu treba još više ojačati, i to po socijalističkom modelu koji se, opet po kardinalu Marxu, dosad pokazao uspješnim.

Naglašavamo potrebu za solidarnošću u Europi, pogotovo u vrijeme ekonomske krize, kroz koju mnoge naše zemlje trenutno prolaze. Već smo postavili takav gospodarsko – društveno – politički fokus u 2012. s izjavom “Europske zajednice solidarnosti i odgovornosti”, u kojoj smo naglasili potrebu za socijalno- tržišnom ekonomijom na europskoj razini. Naš prethodni poziv za jačanjem odgovornosti i solidarnosti u Europi sada ponavljamo.

I na kraju je Marx istaknuo kako „bih žarko želio nastaviti vršiti ulogu predsjednika barem do kraja mog mandata. Ovaj europski projekt je u mom srcu.

???