Naslovnica Crkva MASONI U VATIKANU?

MASONI U VATIKANU?

3721
0

Nekako izgubljeno u onom famoznom ad hoc intervjuu, koji je papa Franjo dao novinarima u avionu na povratku iz Brazila, jest spomen masonskog lobija koji ‘možda’ djeluje unutar samoga Vatikana. Kako već znamo, medije širom svijeta zanimao je samo papin stav o homoseksualcima, pa iako je papa uglavnom samo citirao Katekizam, to je bilo dovoljno da se plasira kao udarna vijest na prvim stranicama svih dnevnih novina.

 
Ali što je s mogućnošću da jedan masonski lobi zaista djeluje unutar Rimske Kurije?

Zar to nije zastrašujuća vijest? Zašto ta mogućnost nikoga ne zanima? Nije sad da sam osobno sklon teorijama zavjere gdje masoni često igraju glavnu ulogu. Čitao sam jedno dijelo David Icke ali sam ga doživio više kao pisca znanstvene, odnosno političke fantastike. Ali ovo dolazi direktno od Svetog Oca. Čak je spomenuo da mu razni lobiji, uključujući i masonski, zadaju najviše problema. Dobro, skoro oduvijek su postojale priče kako su se masoni ili neka druga tajna društva infiltrirala u Vatikan, pa je i mnoštvo romana i filmova objavljeno na tu temu. Često se špekuliralo da je ova ili ona poznata osoba u povijesti bila iz ove ili one lože, pa se tako govorilo za kardinala Villota, državnog tajnika za vrijeme pape Pavao VI, ili za poznatog liturgičara Mgr Annibale Bugninia. Normalno da dokazi za ovakve insinuacije nikada nisu nađeni, ali kako god pogledaš, ovo je ozbiljan problem. Toliko da je papa Leo XIII u enciklici Humanum generis opširno pisao o strahotama masonskog pokrete, oštro zabranivši svim vjernicima bilo kakav kontakt s njima.
O masonima možete čitati na raznim mjestima na internetu ali ono najvažnije je da oni kao sekta vjeruju u nekakvog Boga koji nipošto ne utječe na događaje u svijetu. Dakle, nema Božje milosti nego čovječanstvo ovisi isključivo o razumu i znanosti. Stog stajališta, svaka organizirana religija postaje neprijatelj, što na neki način, zvuči vrlo slično stavovima mnogih političara u današnjem sekularnom društvu.
Ako postoji imalo sumnje da su se pripadnici masonske lože infiltrirali u Kuriju, što i sam Papa potvrđuje, onda bi Sveti Otac morao što brže reagirati, okrenuvši naopako cijeli Vatikan ako je potrebno. Nekakvog homoseksualnog lobija se lako riješiti a za stoljećima staro tajno društvo trebat će doista mnogo hrabrosti, mudrosti i Božje pomoć.

Ideja za post preuzeta iz članaka objavljenog u Catholic Herald