Naslovnica Crkva Mediji izmislili novi naziv za pravovjerne vjernike: alt-right katolici

Mediji izmislili novi naziv za pravovjerne vjernike: alt-right katolici

1068
0

Liberalni vjernici i njihovi mediji su navodno zabrinuti zbog takozvanih aktivista koji su, predvođeni ultra-konzervativnim katoličkim skupinama, krenuli u napad protiv sve veće naklonosti pape Franje i drugih reformatora spram LGBTQ katolika, smatrajući to smrtnom prijetnjom za ‘svoju Crkvu’.

Tako glasi članak u NBC News-u, američkom mainstream mediju koji optužuje internetske portale poput Church Militant, LifeSite News i Lepanto Institute za širenje negativne retorike, jer zamjenjuju ‘pristojan i molitveni diskurs s osobnim napadima’ na one koji zagovaraju dobrodošlicu homoseksualnih katolika.

Teolog na Fordham University, Jason Steidl čak je stvorio ime za njih.

“Zovem ih katolički alt-right” izjavio je Steidl za NBC News. “Nikada nismo vidjeli ništa slično. Mislim da su dio većeg kulturnog pokreta. Ti ljudi su fiksirali svoju politiku uz Trumpovo predsjedništvo, uz njegovu taktiku.” Također pokušavaju iskoristiti izvješće Velikog vijeća u Pennsylvaniji objavljeno u kolovozu, koje je imenovalo više od 300 “predatora”, za napade na homoseksualce. Prema ocu James Martinu, “Ubacuju strah, mržnju i homofobiju u vjerski diskurs“. Martin, isusovački svećenik i autor “Izgradnja mosta: Kako Katolička crkva i LGBT zajednica mogu ući u odnos poštovanja, suosjećanja i osjetljivosti“, naglašava- “Oni koriste iste taktike kao i politički alt-right: laži, napadi na osobnoj razini i demoniziranje manjine“.

Tko su zapravo pripadnici katoličkog alt-righta?

Čini se da veći dio čine dugogodišnji pro-life aktivisti, od kojih se jedan dio naziva “tradicionalni katolici”.

Michael Voris, koji vodi Church Militant, odbacio je etiketu “katolički alt-right”, nazvavši je “neprimjenjivom i glupom”. Rekao je kako je sve što oni rade samo glasna obrana njihove vjere, a predsjednika Donalda Trumpa smatra saveznikom.

“Lepanto Institut ne zastupa ništa drugo osim apsolutnog i nepromjenjivog učenja Katoličke crkve“, poručio je Mike Hichborn iz Instituta. “To nas ne čini ‘alt-right’, već potpuno pravovjernima.

Marianne Duddy-Burke, čelnica DignityUSA, organizacije koja se usredotočila na gay prava unutar Katoličke Crkve, izjavila je kako su ove skupine podržale Trumpa, koji “legitimizira napade na cijele skupine ljudi, a oni slijede njegov primjer u napadu na gay katolike.”

Jednako je apsurdno da Katolička Crkva zapošljava aktivne homoseksualce, kao što bi bilo da zapošljava ljude koji se smatraju vješticama, liječnicima koji aktivno čine pobačaje, slobodne zidare ili komuniste“, tvrdi Hichborn. “Sodomija je potpuno neprijateljski ustrojena prema temeljnim učenjima katoličke vjere”.

Otac Martin svjedočio je kako zna što znači biti zlostavljen od strane katoličke alt-right desnice. Njegova knjiga, koja poziva katolike da homoseksualcima pokažu više poštovanja i suosjećanja, tretirana je poput hereze kad je prošle godine objavljena.

Nakon predstavljanja knjige bio sam suočen s ljudima koji bi vikali: “Ti si heretik! Ti si lažni svećenik“, rekao je Martin. “Doznali bi da trebam govoriti u nekoj župi ili na sveučilištu i pokrenuli bi telefonsku kampanju kako bi otkazali predavanje.

Izvor