Naslovnica Svijet Meksički biskupi pozvali na masovne prosvjede protiv predsjednikovog amandmana o istospolnom braku

Meksički biskupi pozvali na masovne prosvjede protiv predsjednikovog amandmana o istospolnom braku

797
0

Nedavna inicijativa meksičkog predsjednika Enrique Peña Nieta s ciljem nametanja homoseksualnog “braka” u zemlji dovela je do najvećeg sukoba između Vlade i Katoličke Crkve od 1920-ih i 1930-ih godina, upozorio je glasnogovornik nadbiskupije Meksika u nedavnom intervjuu.

Vlč. Hugo Valdemar izjavio je za časopis Meksiku Proceso kako je predsjednikov pokušaj uvođenja amandmana kojim bi se omogućio homoseksualni “brak” izazvao “zahlađenje njegovog odnosa s biskupima, koji su jako uznemireni zbog njegove inicijative“.

“Nije bilo tako žestoke konfrontacije između Vlade i Crkve još od antiklerikalnih zakona predsjednika Plutarca Eliasa Callesa i uvođenja socijalističkog obrazovanja u zemlji“, dodao je Valdemar.

Valdemar se referirao na izvršnu naredbu meksičkog predsjednika Plutarca Eliasa Callesa iz 1926., poznatog kao “Callesov zakon”, kojim se nastojalo spriječiti službu većine meksičkih svećenika te zabraniti vjeronauk u osnovnim i srednjim školama. Zakon je doveo do zatvaranja crkava i u konačnici je izbio Cristero rat, ili “La Cristiada“, a procjenjuje se da je u njemu poginulo 250.000 ljudi prije nego što su crkve ponovno otvorene 1929. Socijalistički obrazovni program iz 1930. je također izazvao krvave sukobe uz mnogobrojne žrtve.

Valdemar napominje da je Peña Nieto ranije znao iskoristiti svoj odnos s katoličkom hijerarhijom kako bi stekao političku prednost, a da je sada izdao te iste biskupe. Na primjer, uspio je javno upoznati svoju tadašnju zaručnicu s papom Benediktom prije nacionalnih izbora u 2012., a kasnije je uspio dovesti i papu Franjo u Meksiku.

U pokretanju svoje inicijative za legalizacijom brakova među ljudima istog spola, predsjednik Peña Nieto je izdao Crkvu, jer je obećao da će ‘agenda’ pape Franje biti i njegova“, rekao je Valdemar. “Dakle, njegova inicijativa je kod nas primljena kao strašan ubod nožem u leđa.

Katolički biskupi su pozvali Meksikance da im se pridruže u masovnim prosvjedima protiv predloženog amandmana koji će se održati u cijeloj zemlji 10. rujna te u Mexico City-u, 24. rujna.

Inače, raniji prosvjedi održani 1. lipnja doveli su do povlačenja predsjednikove Institucionalne Revolucionarne Stranke (PRI) po tom pitanju jer su izgubili vlast na lokalnim izborima kojima su vladali od osnivanja stranke u 1929., a vodstvo stranke za izborni poraz optužuje upravo predsjednikovu inicijativu za homoseksualni ‘brak’.

Izvor