Naslovnica Svijet Metropolit prijeti grčkim zastupnicima izopćenjem

Metropolit prijeti grčkim zastupnicima izopćenjem

1085
0

Svaki prijedlog za uvođenje “gay braka” u grčki zakon bio bi u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, rekao je ovih dana Haralambos Athanasiou, grčki ministar pravosuđa. Dodao je kako njegova zemlja ne bi trebala prihvatiti zahtjeve EU-a za stvaranjem pravno priznatih istospolnih partnerstva.

Mi smo zemlja koja poštuje tradiciju, poštuje ljudsku prirodu, zato nije moguće, barem ne s ovom vladom i ovim ministarstvom, omogućiti brak [za istospolne partnere].
Pomalo je opasno govoriti o civilnom partnerstvu. Pitanje nije jednostavno. Problem je u tome koje bi to posljedice moglo imati? … Hoćemo li kasnije govoriti o posvajanju [od strane istospolnih partnera]?“- upitao je.

Činjenica da su u većini drugih zemalja EU-a usvojeni takvi zakoni, nije razlog da to učini i Grčka, rekao je Athanasiou, dodajući da je ipak formirano povjerenstvo kako bi ispitalo pitanje mirovinskog osiguranja i nasljedstva. Posvajanje i skrbništvo nad djecom morat će se promatrati iz vjerske, političke, i društvene perspektive.

Naša zemlja ima strukture…Moramo gledati na to s vjerskog stajališta, političkog stajališta, društvenog stajališta. Ministarstvo pravosuđa neće, pod bilo čijim pritiskom, ispitati takav problem bez smirenosti i staloženosti.

Athanasiouovo izlaganje dolazi usred parlamentarne inicijative za promjenu zakona. U studenom prošle godine, Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Grčke u tužbi homoseksualnih aktivista, naredivši zemlji da započne s registracijom istospolnog partnerstva.
Socijalistička koalicijska vlada je odgovorila zakonom kojim bi se dopunio postojeći zakon o istospolnom partnerstvu. Iako prvi prijedlog zakona nije uspio, Vlada je izjavila kako će ipak izmijeniti grčki obiteljski zakon kojim bi se uključili istospolni partneri.

U međuvremenu, utjecajni vođa grčke pravoslavne Crkve je zaprijetio da će ekskomunicirati svakog zastupnika koji svoj glas da za zakon koji podržava istospolno partnerstvo. Mitropolit Seraphim Pirej je rekao u pastoralnom pismu da “univerzalna svijest stoljećima priznaje normalno ponašanje u odnosima samo između muškarca i žene.

U poruci upućenoj zamjeniku premijera Evangelosa Venizelosa, mitropolit Seraphim je istaknuo “Molim vas od srca nemojte nastavljati.
Vi ćete uskratiti sebi blagoslov najpravednijeg Gospodina čija su nam pomoć i zaštita svakodnevno potrebni, koliko osobno toliko i nacionalno … u ovim kritičnim vremenima za našu zemlju.” Spomenuvši kako je i za drevne duhovne pisce Crkve, zvane crkveni oci, “homoseksualnost najodvratniji i nečisti grijeh“. To je “uvreda protiv Boga i čovjeka … neprirodno odstupanja neviđeno čak ni kod životinja.
Žestoko je napao napore za normalizaciju “ovog strašnog grijeha homoseksualnosti, sodomije, neprirodnih seksualnih odnosa, pederastije i pedofilije, kojeg se prezentira kao normalno stanje, kao različitost.

Izvor