Naslovnica Vatikan Metropoliti grčke pravoslavne Crkve optužili papu za herezu

Metropoliti grčke pravoslavne Crkve optužili papu za herezu

3089
0

Na Vatican Insider-u danas je osvanuo članak koji citira pismo koje su dva metropolita grčke pravoslavne Crkve poslali Papi, a u kojem optužuju Katoličku Crkvu za herezu. Ako se uzme u obzir sav trud oko ekumenizma koji Crkva ulaže zadnjih 50-ak godina, bojim se da nije baš urodio plodom i da je ovakvo razmišljanje vjerojatno više pravilo nego iznimka, samo što se većina ne osudi ovako javno iznijeti svoje stavove. U nastavku prenosimo najbitnije dijelove iz članka:

Dva grčka metropolita; Andrew od Dryinoupolisa, Pogonianie i Konitsa i Serafin, metropolit Pireja i Falira, napisali su oštro pismo na punih 89 stranica adresirano “poglavaru države u Vatikanu” u kojem traže od Rima da se odrekne svog “sotonskog ponosa“.

U pismo se obraćaju Franji kao šefu države, ali ne spominju njegov status biskupa, a u uvodnoj rečenici napominju kako mu je njihovo pismo upućeno s “iskrenom ljubavlju” i motivirano potrebom da se podsjeti “heretike” na njihovu “svetu obvezu da se vrate u pravoslavnu Crkvu“, od koje su se pape odlučile odvojiti. Ova dva grčka biskupa kažu kako “neprestano mole da Gospodin naš Isus Krist okupi obmanutog ‘papu’ i njegove sljedbenike, te da se kroz pokajanje i odricanje od svojih zabluda i hereza, vrate jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj pravoslavnoj Crkvi.

Stranice o ekumenizmu su posebno oštre: autori pisma ne prepoznaju Katoličku Crkvu kao Crkvu, niti priznaju sakramente kao valjane, a ne priznaju ni Papin status biskupa. Oni definiraju “Petrov primat vlasti nad cijelom Crkvom” kao “bogohulan“, a doktrinu o “papinoj nepogrešivosti” su opisali kao “blasfemiju protiv Duha Svetoga” koja pokazuje “Sotonski ponos od kojeg je ‘papa’ opsjednut“. Kako su napisali u svom dugom pismu- “Papizam nije “Crkva”, nego vjerska zajednica, nekakva para-sinagoga, hereza …sveukupno perverzija Istine“.

Franjo je optužen za sve moguće pod suncem, od blagoslova Harley Davidson motocikla, do svog stila na Svjetskom danu mladih u Rio de Janeiru i davanja oprosta preko Twittera. Mnoge stranice su posvećene Drugom vatikanskom saboru i otvorenosti prema međureligijskom dijalogu.

Nije Franji oprošteno ni pranje nogu mladim prijestupnicima u zatvoru Casal del Marmo u Rimu na Veliki četvrtak prošle godine, niti nadolazeća kanonizacija Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Zaključili su s tvrdnjom da- kao “papa” Židova, rabina, slobodnih zidara, diktatora, Amerike, ekumenizma, pan-religije, “Novog doba Vodenjaka”, te “Novog svjetskog poretka”, Franjo nema ništa za ponuditi Pravoslavnoj Crkvi. “Ne može postojati nikakav oblik kompromisa između pravoslavlja i papizma“. Nadalje su istaknuli da pravoslavci “ni na koji način ne smiju sudjelovati u miješanim brakovima” ili “ući u odnose s onima koji su heretici i nevjernici.

Cijelo pismo (na engleskom) možete  pročitati ovdje