Naslovnica Crkva Mislili smo da je pitanje LGBT-a važno, ali stvarni problem je puno...

Mislili smo da je pitanje LGBT-a važno, ali stvarni problem je puno veći!

736
0

Jedan dio nacrta konačnog dokumenta Sinode mladih, koji je dodatno zabrinuo biskupe ovog tjedna, je zasigurno neočekivani dodatak “sinodalnosti” – pojma koji je postao sinonim za decentralizaciju i demokratizaciju Crkve što učiteljstvo udaljava od autoriteta Papinstva i Vatikana te ga predaje lokalnim Crkvama.

O ovoj temi se skoro nikako nije raspravljalo tijekom sastanka ovog mjeseca, a ipak dominira trećim dijelom nacrta dokumenta, na iznenađenje mnogih sinodskih otaca.

Desetak biskupa i kardinala su izrazili duboku zabrinutost zbog uvrštavanja ‘solidarnosti ‘u dnevni red tijekom općeg zasjedanja i rasprave o nacrtu, održane u srijedu. Vjeruju da je riječ o “horizontalnom” stilu vladanja Crkvom, što bi potencijalno moglo postaviti sinodu i njeno podučavanje iznad papine ovlasti. Oni nadalje tvrde kako bi to značilo značajnu promjenu u upravljanju Crkvom što zaslužuje mnogo veću pozornost, a možda čak i posebnu sinodu.

Sinodski oci su ovo nazvali “opasnim” i “nesmotrenim” potezom, pogotovo ako nije objašnjeno ili dobro razumljivo.

Kardinal Vincent Nichols iz Westminstera u Engleskoj posebno se suprotstavio ovom pokušaju nametanja sinodalnosti, rekavši da je imao prilike vidjeti druge crkvene zajednice koji je primjenjuju (anglikanska zajednica) i ona “ne funkcionira”. Zato su biskupi podnijeli prijedlog (modi) da se ova stavka promijeni.

Najviše brine što bi ovo lako mogle iskoristiti razne skupine i pojedinci, pod utjecajem trendova i duha ovoga svijeta, kako bi potkopali učenje i jedinstvo Crkve. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer je baš sada papa Franjo odlučio primijeniti težinu papinskog magisterija na završni dokument ove i buduće sinode – što po nekim teolozima nadilazi njegove ovlasti. Pitaju se i zašto je sada potrebno promicati sinodalnost, kada se anglikanska zajednica, koja davno koristi sinodalni model upravljanja svojom Crkvom – raspada.

Mislili smo da je pitanje LGBT-a važno”, rekao je izvor unutar sinode, “ali stvarni problem je ovo, jer ako prvo ne prođe, pokušat će ići zaobilaznicom i ostvariti svoje planove lokalno kroz model sinodalnosti.”

Otac Robert Gahl iz Opusa Dei i izvanredni profesor moralne filozofije na Papinskom sveučilištu Svetog Križa u Rimu upozorio je da bi “bilo kakav pokušaj demokratizacije Crkve bio opasan”, jer Crkva “predaje Božju poruku” i “nije mjesto izgradnje konsenzusa kroz demokratske procese”. Sinodski oci imaju “obvezu djelovati u zajedništvu s cijelim narodom Božjim”, istaknuo je Gahl, “koji uključuje i svece na Nebu”.

Izvor