Naslovnica Politika Mit o religiji kao uzroku rata

Mit o religiji kao uzroku rata

3011
0

Jedna od čestih optužbi koju ćete čuti od strane sekularnih ideologa, a pogotovo od ateista, jest da su religije najveći uzrok nasilja i ratova kroz cijelu povijest čovječanstva. Dok možda ima neke istine u tome da su, recimo Križarski ratova ili Tridesetogodišnji rat bili temeljeni na vjerskoj ideologiji, tvrdnja da je religija primarni uzrok ratova u svijetu jednostavno nije istinita.

Naime, u Encyclopaedia of Wars (Phillip & Axelrod), zbirci knjiga koja detaljno opisuje 1.763 rata koji su se vodili kroz povijest čovječanstva, tek 123 od njih se mogu računati kao vjerski u svojoj prirodi, dakle manje od sedam posto. Od tih 123 može se računati da su se čak 66 vodila u ime Islama, pa preostaje samo 3,23 posto svih ratova u povijesti koji pripadaju drugim religijama, uključujući i kršćanstvo. Također se mora istaknuti da religija nije bila motivirajući faktor u onim ratova koji su odnijeli najviše ljudskih žrtava.

rat -religije

Prava istina je da su ne-religijske odnosno prirodne filozofije krive za veliku većinu krvavih ratova u povijesti čovječanstva. Broj žrtva u vjerski motiviranim ratovima je skoro zanemariv za razliku od onih koje su vodili režimi koji nisu htjeli imati nikakve veze s religijama. Na primjer, ako pogledamo broj žrtava koje su stradale pod režimima samo nekih diktatore uočićemo strašne brojke:

• Joseph Stalin – 42.672,000
• Mao Zedong – 37.828,000
• Adolf Hitler – 20.946,000
• Chiang Kai-shek – 10.214,000
• Vladimir Lenin – 4.017,000
• Hideki Tojo – 3.990,000
• Pol Pot – 2.397,000

Broj žrtva bi se mogao popeti i na 300 milijuna i više, nešto nalik modernoj crnoj kugi samo što se ovdje ne radi o virusu nego o kugi moći, i to političkoj.

Ako se religija ne može okriviti za sva ova nasilja i ratove koji su se vodili- tko je onda krivac?

Isus nam daje jasan odgovor: „Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.“ (Mk 7, 21-23)
Jakov još dodaje: „Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim? Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete.“ (Jk 4,1-2)

Na kraju, očigledno je da su ateisti u krivu kada optužuju religije za ratove u svijetu. Grijeh je prvi i glavni uzrok svih ratova a ne religija, a pogotovo ne kršćanstvo.