Naslovnica Crkva Model budućeg crkvenog graditeljstva?

Model budućeg crkvenog graditeljstva?

1388
0

Već dugo vremena nismo spominjali crkvenu arhitekturu na stranicama Quo Vadisa pa danas nudimo prikaz jedne katedrale koja je, prema nadolazećoj međunarodnoj konferenciji o liturgiji i arhitekturi, istaknuta kao primjer i model budućeg crkvenog graditeljstva.

Dakle, na Catholic News Agency čitamo najavu o međunarodnom simpoziju na Australian Catholic University u Melbourneu na kojem će se nastojati proučiti odnos liturgije i arhitekture, a kao model nove crkvene arhitekture poslužit će katedrala Svjetla Kristova u Oaklandu (California SAD).

Simpozij o arhitekturi i umjetnosti za katoličko bogoslužje” će se održati u veljači na temu- “Bog je u detaljima“.

Organizatori se nadaju kako će simpozij potaknuti razgovor o suštinskom značenju i odnosima između liturgije i arhitekture u projektiranju novih crkava i redizajnu postojećih crkava.

Vlč. Stephen Hackett, predsjednik Nacionalnog odbora za liturgijsku arhitekturu i umjetnosti (NLAAB), izjavio je da je “katedrala Svjetla Kristova jedan od najvećih suvremenih djela sakralne arhitekture na svijetu, koja spaja tradiciju i inovaciju“.

Fra Hackett je dodao kako će- s obzirom da je”namijenjena liturgiji, katedrala Svjetla Kristova biti glavna tema i referentna točka tijekom simpozija“.
Zvuči impozantno, zar ne? Pogledajmo onda kako izgleda ovaj model katedrale za buduće naraštaje:

Svatko će sigurno imati svoje mišljenje o ovom arhitektonskom rješenju koje je, usput rečeno, koštalo biskupiju 175 milijuna dolara.

Čitajući priopćenje odmah sam se sjetio jedne crkve koju sam posjetio prošle godine u Melbourneu, a nalazi se jedva kilometar dva od mjesta održavanja ovog simpozija. To je zaista velika crkva koja je, sa početnim fondom od 10 milijuna dolara, potpuno renovirana iznutra i izvana. Tada me je baš zanimalo koliko bi koštalo da ovakvu crkvu grade danas. Manje od ove u Oaklandu? Ne znam, ali razlika je, kako kažu, nebo i zemlja.