Naslovnica Crkva Može li katolik čiste savjesti primiti cjepivo protiv koronavirusa?

Može li katolik čiste savjesti primiti cjepivo protiv koronavirusa?

2285
0

U posljednjih četrnaest dana, tri različita ispitivanja cjepiva pokazala su obećavajuće rezultate u borbi protiv širenja Covid-19 (koronavirusa), izvješćujući o učinkovitosti od 90% ili većoj. Čini se da je ovo na prvi pogled ohrabrujuća vijest za sve ljude koji žele ukloniti posljedice ove pandemije iz svog života.

No postoje li moralne zamke u cjepivima? Imaju li katolici moralnu obvezu ne prihvatiti ta cjepiva? Da bismo pojasnili ova pitanja, prvo bismo trebali priznati da postoje dvije klase cjepiva koja se trenutno razvijaju: sintetička i genetska.

mRNA/Sintetička cjepiva

Pokusi Pfizer/Biontech koji su jučer pokazali 95% djelotvornosti i cjepivo proizvođača Moderna koji je izvijestio o 94% djelotvornosti, razvijeni su metodama za stvaranje sintetske molekule izrađene u laboratoriju. To je cjepivo protiv mRNA (messenger RNA), koje je razvijeno iz genetskog koda samog virusa. Napredak u biotehnologiji omogućio je znanstvenicima da ga učine stabilnom molekulom mRNA za cjepivo. Ova se mRNA isporučuje u tjelesne stanice, gdje je vlastite stanice pretvaraju u maleni dio jednog od proteina virusa, naše imunološke stanice napadaju je i omogućuju tijelu da se nauči braniti od nje – pružajući imunitet.

Budući da su sintetička, MRNA cjepiva brže se razvijaju, otuda i brzo uvođenje cjepiva koje bi obično trajalo puno duže.

Cjepiva razvijena s abortiranim matičnim stanicama

Ostali perspektivni kandidati za cjepivo, uključujući one iz Oxforda, izvedeni su pomoću fetalnih stanica.

Stanice koje koristi većina tvrtki koje trenutno pokušavaju pronaći tretman za Covid-19, nazvan linija 293T, izvedene su iz bubrežnog tkiva fetusa pobačenog 1970-ih. Slična stanična linija, Per.C6, dobivena je 1985. iz stanica mrežnice abortiranog ploda starog 18 tjedana. To su stanice iste ili slične stanicama koje se koriste u razvoju drugih cjepiva, poput cjepiva protiv rubeole, kao i klinički tretmani različitih vrsta.

U stvari, najučinkovitiji lijekovi protiv virusa, Remdesivir i Regeneron, koji su pomogli oporavku predsjednika Donalda Trumpa od koronavirusa, također su razvijeni pomoću fetalnih stanica.

Drugo cjepivo za koje je zabilježeno da je učinkovito, je ono ruske tvrtke i zove se Sputnik, ali njihove metode još nisu objavljene.

Što Crkva govori o tim tretmanima?

Što se tiče cjepiva ili lijekova razvijenih sintetički ili bez fetalnih stanica, Crkva dopušta i promiče njihovu uporabu, na isti način na koji promiče, potiče i – da – nalaže svojoj djeci da se brinu o svom tijelu dobrom hranom i lijekovima.

Što se tiče cjepiva ili lijekova razvijenih pomoću fetalnih stanica, Crkva dopušta njihovu upotrebu široj javnosti, ali ne i njihovu proizvodnju. Čini se da je ovo kontradiktorna izjava, međutim, Crkva shvaća da, ako za široko rasprostranjeno javnozdravstveno pitanje ne postoje drugi načini liječenja, osim onih razvijenih iz pobačenih stanica, sudjelovanje primatelja u ovom grijehu je materijalno, a ne formalno.

Materijalna suradnja postoji kada osoba na neki način sudjeluje u zlom djelovanju, na primjer iskorištavanjem njegovih posljedica, ali bez sudjelovanja u zlim namjerama.

Zapravo, ako ne postoje druge alternative, sudjelovanje u ovom cjepivu ili liječenju čak bi se moglo smatrati potrebnim:

tako da tamo gdje ne postoji alternativa takvim cjepivima i gdje to zahtijeva zdravlje djece ili zajednice u cjelini, nije samo dopušteno koristiti takva cjepiva za koja ne postoji alternativa, već ponekad čak je i obavezna.

Gornji citati preuzeti su iz duljeg dijela koji je Društvo Svetog Pija X. razvilo o cjepivu protiv rubeole – uz to, Papinska akademija za život dobro je postupila s ovim pitanjem u dokumentu koji je odobrila Kongregacija za nauk vjere iz lipnja 2005.

Principi su isti i u 2020. godini.

Što treba činiti vjerni katolik?

  1. Tamo gdje postoji mogućnost prihvaćanja cjepiva ili liječenja jednake učinkovitosti, razvijenog bez fetalnih stanica, katolik je obvezan odabrati ovo cjepivo, umjesto cjepiva onog razvijenog s fetalnim stanicama.

Čini se da su cjepiva Pfizer i Moderna vrlo obećavajuća i koliko do sada znamo, razvijena su na odgovarajući način. Vrijeme će pokazati jesu li u potpunosti odobrena i široko dostupna.

  1. Tamo gdje ne postoji mogućnost odabira zamjenskog cjepiva, dozvoljeno je cijepljenje cjepivom s fetalnim stanicama.

Kao što je gore rečeno, u ovoj materijalnoj suradnji nema grijeha, a zapravo se čak može preporučiti kao razborita odluka.

  1. Treba shvatiti da 2020. godine možda neće biti moguć ‘bijeg’ od cjepiva i tretmana (uključujući i cjepiva koja nisu za koronavirus) koji imaju svoje derivate iz fetalnih stanica. Strog položaj „bez fetalnih stanica” vjerojatno je nemoguć za svakoga tko koristi modernu terapiju.

S obzirom na to da su ove fetalne stanice u upotrebi gotovo pet desetljeća, sigurno je da su znanstvenici, kao i tvrtke poput Pfizer, Moderna itd., koristile fetalne stanice za unaprijeđenje vlastitih istraživanja. Čak i ako je cjepivo možda sintetičko, istraživanje korišteno u njihovoj proizvodnji moglo je koristiti te stanice. Ovaj popis, koji su stvorila Djeca Božja za život, sam po sebi je hvalevrijedan projekt jer pokazuje da je cjepivo Moderne neprihvatljivo, iako je sintetičko cjepivo.

Zaključak

Katolici su dužni educirati se o ovim pitanjima – otuda i naši napori da gore navedeno objasnimo malo detaljnije (uz savjetovanje s katoličkim stručnjacima) te o različitim vrstama cjepiva i načinu na koji pružaju liječenje.

U procesu svog obrazovanja, katolici bi također trebali biti razboriti i ne bi smjeli odmah donositi ishitrene zaključke o onome što čitaju, slijede ili gledaju (u medijima). Dezinformacije oko ovog cjepiva, raširene su. Ne dopustite da vas lako prevare ni protestantski fundamentalistički ideali koji impliciraju da je svaka suradnja u cijepljenju grijeh ili, s druge strane, barbarski zagovornici upotrebe fetalnih stanica u bilo kojem trenutku, za bilo kakav hir.

Crkva je pružila postojane, razborite smjernice po ovom pitanju. Kao rezultat toga, katolici imaju čvrst temelj na kojem mogu stajati po pitanju moralnosti cjepiva.

Izvor