Naslovnica Crkva Müller: Nekima je cilj maknuti Riječ Božju radi ideološke kontrole društva

Müller: Nekima je cilj maknuti Riječ Božju radi ideološke kontrole društva

938
0

Prenosimo jedan zanimljiv odlomak iz intervjua kardinala Gerharda Ludwiga Müllera, prefekta Kongregacije za nauk vjere. Sam intervju je poduži i ovih dana je objavljen (u Italiji, Španjolskoj i Engleskoj) u knjizi pod nazivom „Nada obitelji“ u kojoj, između ostalog, odbacuje ideje onih koji žele dopustiti drugi brak dok je prvi supružnik još uvijek živ.

Pitanje: U ovom trenutku postoji veliki izazov u odnosu crkvenog učenja i života. Rečeno je kako sada, bez diranja same doktrine, treba uskladiti učenje s “pastoralnom stvarnošću.” Ta prilagodba bi mogla značiti kako bi doktrina i pastoralna praksa mogle imati različite putanje.

Odgovor: Rascjep između života i nauka je obilježje gnostičkog dualizma. Kao što su odvajanje pravde i milosrđa, Boga i Krista, Krista učitelja i Krista pastira, ili odvajanje Krista od Crkve. Postoji samo jedan Krist. Krist je jamac jedinstva između Riječi Božje, doktrine i svjedočanstva života. Svaki kršćanin zna da samo kroz zdravo učenje možemo postići vječni život.

Teorije koje ste istaknuli traže da katolički nauk bude neka vrsta muzeja kršćanskih teorija: svojevrsni rezervat koji će biti od interesa samo nekolicini stručnjaka. Život, sa svoje strane, ne bi imao nikakve veze s Isusom Kristom- onakvim kakav On jest i kakvim ga Crkva prikazuje. Kršćanstvo bi se pretvorilo u novu civilnu religiju, politički korektnu i svedenu na nekoliko vrijednosti toleriranih od ostatka društva. To je nekima i cilj: ukloniti Riječ Božju radi ideološke kontrole nad čitavim društvom.

Isus nije postao tijelom kako bi izložio nekoliko jednostavnih teorija koje će umiriti savjest i na kraju ostaviti stvari onakve kakve su i bile. Isusova poruka je novi život. Ako itko misli da može živjeti život odvojeno od doktrine, ne samo da bi deformirao nauk Crkve tako što bi ga pretvorio u neku vrstu idealističke pseudo-filozofije, nego bi sam sebe zavaravao. Živjeti kao kršćanin znači živjeti na temelju vjere u Boga. Mijenjanje ovih uvjeta podrazumijevalo bi ostvarenje užasnog kompromisa između Boga i Vraga.

(Izvor:chiesa.espresso.repubblica)