Naslovnica Crkva Müller: nisam Franjin konzervativni protivnik

Müller: nisam Franjin konzervativni protivnik

768
0
Samo nekoliko dana prije Konzistorija koji će proglasiti kardinale i nakon mjeseci kontroverzi u medijima oko njegovog naizgled čvrstog stava o pastoralnoj skrbi za razvedene pa ponovno vjenčane vjernike- o čemu će se raspravljati na sljedećoj Sinodi, prefekt Kongregacije za nauk vjere, Gerhard Müller, požurio je naglasiti kako je u dobrim odnosima s Franjom. “Ja nisam njegov konzervativni protivnik.“, rekao je prefekt u intervjuu za njemačku katoličku novinsku agenciju Kathpress .

Njemački prelat, kojeg je Papa imenovao za vođu Dikasterija zaduženog za crkveni nauk, nije sretan što je predstavljen kao unutarnji protivnik Franjinog pontifikata. Müller prihvaća da postoje razlike u smislu formacije i pristupu, ali “one se nadopunjuju, one nisu kontradiktorne.” Novi kardinal je izjavio kako Franjino naučavanje i govori pokrivaju “cjelokupnu katoličku vjeru.”

Prefekt Kongregacije za nauk vjere sastaje se s papom dva do tri puta mjesečno, i njih dvojica komuniciraju na talijanskom ili španjolskom (Müller govori španjolski jer je proveo dosta vremena u Latinskoj Americi).

Što se uloga žena u Crkvi tiče, Müller je izjavio da bi im se mogle dati neke visoke funkcije u Vatikanu: ali ne u Kongregaciji, nego u Papinskim vijećima, kao na primjer, Papinskom vijeću za obitelj (na čijem čelu je biskup Vincenzo Paglia) ili za radnike u zdravstvu. Međutim, pojasnio je prefekt,  samo zaređeni svećenici mogu imati moć jurisdikcije, pa tako ni laici ni žene ne mogu postati voditelji kongregacija, to jest, dikasterija koji imaju jurisdikciju djelovanja u ime pape. Ostala područja u kojima žene mogu imati veću ulogu su teološka istraživanja i Caritas, iako je Müller protiv uvođenja kvota za žene.

Važno je i ono što Müller ima za reći o Bratstvu sv Pio X., s obzirom na to da je pomirenje još uvijek moguće: “vrata su otvorena”, rekao je tijekom intervjua, podsjećajući na poznatu “doktrinarnu preambulu ” poslanu Bratstvu 2012.-e .

Na kraju, Müller je napomenuo da u njegovom dikasteriju vlada duh kolegijalnosti, a ne autoritarnosti. Iako Papa mora dati svoju konačnu suglasnost, odluke se donose zajedno. Prefekt je podsjetio kako je u svom obraćanju sudionicima plenarne sjednice Kongregacije za nauk vjere 31. siječnja, Franjo pohvalio dikasterij zbog  iskazane prakse kolegijalnosti.

(Izvor: Vatican Insider)