Naslovnica Crkva MÜLLER ODBIJA MOGUĆNOST ŽENSKOG ĐAKONATA

MÜLLER ODBIJA MOGUĆNOST ŽENSKOG ĐAKONATA

544
0

U posljednje vrijeme, a pogotovo otkad je Benedikt XVI odstupio od papinstva, liberalne struje unutar Katoličke crkve sve su glasnije s teorijama o mogućnosti da i žene jednoga dana budu ređene za svećenike. Takve teorije su se mogle čuti i ovdje u Hrvatskoj iz različitih izvora, a prvi korak u njihovoj nakani bio bi omogućiti ženama pristup đakonatu. Na ovo pitanje je Gerhard Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere, dao dosta jasan odgovor, odbivši svaku mogućnost ženskog đakonata, rekavši za Njemačku Katoličku novinsku agenciju KNA da „prema Doktrini Katoličke crkve sakrament Svetog Ređenja za biskupa, svećenika i đakona mogu primati samo muškarci“.
Neki danas rado podsjećaju kako je u ranoj Crkvi postojala neka služba za žene čak i pod imenom đakonata, što Müller ne negira, ali ističe da je to bilo samo jedno vrijeme i na nekim mjestima, ali da nikad nisu primali sakrament ređenje kako ga danas poznajemo. Njihova uloga je tada bila specifična, s obzirom da svećenici nisu smjeli posjetiti žene u kućama ili bolnicama, što očito danas ne vrijedi.
Mnogi čitatelji će vjerojatno pomisliti da ove riječi biskupa Müllera baš i nisu neka vijest jer on samo objašnjava učenje same Crkve. Dakle, ništa novo. Problem je u tome što on to mora objasniti, jer čini se da ono što je još Papa Ivan Pavao II kristalno jasno potvrdio nije bilo dovoljno. Pritisak liberalnih struja koje propagiraju veću ulogu žena u Crkvi ne jenjava, a uskoro će i sama Crkva biti optužena od strane Države za kazneno djelo diskriminacije. Zato je uloga biskupa Müllera kao prefekta Kongregacije za nauk vjere itekako važna, a još važnije je da ova poruka bude prihvaćena ne samo od biskupa i svećenstva diljem svijeta, nego i od laika koji organizirano djeluju u okviru Crkve.